… pergetőbottal és horgászkajakkal

Horog és előke menyhal horgászathoz

Az előző bejegyzésben már volt szó a menyhalazásnál használt felszerelésről. Akkor csak érintőlegesen mutattam be az előkét. Végre volt időm precízen elpakolni a cuccomat, így készítettem fényképet is a menyhalazó végszerelésről.

A képen jól látszik a még öregapámtól megörökölt “húskampó”, valamint a harisnyabatyuba csomagolt kő, ami ólom helyett olcsó súlyozása a felszerelésnek. A zsinórhosszak kapcsán közel harminc centis horogelőkét használok a főzsinórhoz illő teherbírással (minél vastagabb a főzsinór, annál több súlyozás kell majd a sodrás miatt). A súly rögzítése lényegesen gyengébb zsinórral történik (pl.: 0,16-0,18-as), így elakadása esetén a horog (és a rajta lévő menyhal) menthető. Súlynak használható még nagyobb anyacsavar vagy 200-as szög is, lényeg hogy olcsó legyen, és lehetőség szerint bomoljon le. (a harisnya például pont nem bomlik le). A súly és a horog elhelyezése mindig úgy történjen, hogy megfeszített főzsinór esetén is kényelmesen beérjen a horog a kövezésre. Botnak medium feeder jó választás a vékony damil miatt.

Menyhalas előkeEgy régi 40-80-as 3m körüli  teleszkópos fenekező bot is megteszi (ekkor érdemesebb nagyobb súlyt és 25-30-as zsinórt használni), mert a menyhal horgászata nagyban hasonlít a törpeharcsáéhoz: bedobod, várod amíg vadul rázni kezdi a spiccet, kicsörlőzöd.

Lehetőség szerint ne a legjobb szerelést vigyük le, mert a fagypont alatti hőmérséklet, a folyó partjára borított kőhalmok és a finom homok együttesen rendesen megviselhetik a drága cuccot.

UPDATE: azóta vallom, hogy a régi 40-80g-os teleszkópos botok jobbak menyhalazni, mert a féder érzékeny spiccére nehezebb felbiggyeszteni a patront meg a csörgőt. Csörgőt szinte lehetetlen, ráadásul a spicc hajlékony, ezért a csörgő soha a büdös életben nem fog megszólalni.

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s