… pergetőbottal és horgászkajakkal

Szemétszedés – Mission Completed!

Mint az előző posztban arról már beszámoltunk, 2011. április 16-ra a Fekete-víz vajszlói szakaszára szerveztünk szemétszedést. Hogy miért erre a vízre esett a választás, és hogy sikerült az akció, arról a továbbra kattintva olvashattok.

Még javában tél volt, amikor rabsicokról, orvhalászokról, szemetelésről, környezetvédelemről e-mailezgettünk a hasonlóan vélekedő barátainkkal, és ekkor merült fel, hogy könnyen véleményt már tudunk alkotni, el tudjuk mondani mi helyes és mi helytelen szerintünk és egyáltalán. Tenni eddig azonban még mi is oly keveset tettünk azért, hogy vizeink, halaink hosszú távon is élményekkel gazdagítsanak minket, gyermekeinket és unokáinkat.

Ekkor került látókörünkbe az Országos Halvédő KHE. Az ő mentalitásuk, céljaik, és a lendület, amivel megalakultak és munkába álltak rögtön szimpatikussá vált többünknek. Be is léptünk hamar az Egyesületbe. De ezzel még mindig nem tettünk semmit. Ekkor jött a lehetőség, hogy a MOHOSZ által meghirdetett Környezetvédelmi Napon mi is kivegyük a részünket a „jóból”.

Szemetes horgászhely

Sokat nem is kellett gondolkodni, hogy mit csináljunk. Viszonylag hamar körvonalazódott, hogy egy olyan vizet és annak partját kellene megtisztítani a szeméttől, ami igazából szem előtt van, de a kezelője nem tud rá elég időt, energiát szakítani. Így esett a választásunk a Dráva bal oldali vízfolyására a Fekete-vízre, ennek is a Vajszló melletti szakaszára. Ez a kis csatorna nem nagy víz, nem egy Duna, de természet közeli vízfolyás, igazi csatorna.

Szemétszedés a Fekete-víz partján

Az előkészületek során egyeztettem az Ormánsági Dolgozók HE elnökével, hogy vízkezelőként hozzá járul-e akciónkhoz. Kozma úr nagyon készséges volt, örült, hogy valaki segíteni szeretne. Felajánlotta, hogy plakátunkat több helyen is kiteszi. Egyeztettünk a Halvédőkkel is, hogy az eseményen feltüntethetjük-e az egyesületet, illetve kértük, hogy tegyék ki oldalukra a szemétszedési felhívásunkat. A szemét összegyűjtésére a helyi hulladékkezelőtől kaptunk kedvezményesen olyan jelölt zsákokat, a helyszínről később elszállítanak.

Rendezetteb horgászhely

Az Környezetvédelmi Nap szombatján napos, élénk széllel párosuló idő várt minket a Pécstől 45 km-re lévő vajszlói hídnál. Bár a marketingünk finoman szólva sem volt hatékony a környékbeliek között, és a társaságunkon belül is szedte áldozatát a nátha, hárman horgászok egy kis családi segítséggel kiegészítve így is felvettük a kesztyűt a szeméttel.

Szemétszedés előtt

A szemétszedés előtt végignézve a tájon szerencsére nem tűnt menthetetlennek a helyzet, aminek két oka lehet: Az egyik, hogy egy-két helybelin kívül nem sokan horgásszák ezt a szakaszt, az emberi jelenlét nem túl megterhelő a parton. A másik, hogy a tavaszi-nyári nagy vizek a parti szemét nagy részét sajnos „leviszik” a Drávába.

Szemétszedés után

Végeredményben összesen 5db 120 literes zsákot töltöttünk meg egy kb. 2×1 km-es szakaszon. A szemét jó 40%-a üres pillepalack volt, a zsákok tartalmának kb. ugyanekkora hányada volt félig vízzel teli műanyag üveg. Erre csak azt a magyarázatot találtuk, hogy a partra kijárók a horgászatuk befejeztével a parton hagyják a maradék vizüket, amit otthonról hoztak egy üres üdítős palackban. A zsákokba természetesen került csontisdoboz és üres kukorica konzerv is, de ez nem volt jelentős mértékű.

PET palack

Mennyiségét (űrtartalmát) tekintve elenyésző volt, de esztétikailag talán a legdurvább látványt nyújtotta egy több négyzetméteres lila fólia, ami cafatokra szakadt a természeti erők hatására és az egész parton elszórva virítottak darabjai.

Szemetes túlpart

Dél felé már több helyi is kikerekezett a faluból és elfoglalták a gondosan, láthatóan több éve kialakított és horgászott helyüket. Mikor odaértünk közelükbe, úgy néztek ránk, mintha ufók lennénk. Egyszerűen nem értették, miért csináljuk az egészet. Az egyik legdurvább sztori egy idős úrral alakult ki, aki egy nádfal által összegyűjtött pillepalack halom mellett pecázott halál nyugalomban. Már a túlpartról látta, hogy szedjük a szemetet, és mikor az ő oldalán elmentünk a háta mögött, a következő párbeszéd zajlott le közöttünk:

– Szedik a szemet?
– Igen, ha már más nem szedi össze.
– Ott mögöttem van bőven, onnan vihetnek!!!
– Igen, láttuk, hogy még senki nem szedte össze.

Az öregtől karnyújtásnyira 8-10 láthatóan frissen eldobott cukros papír és egy összegyűrt barna szof
is doboz éktelenkedett. Miközben ezeket szedtem össze, halkan megjegyeztem:
– Valaki nagyon szereti itt a Negrót!
Erre a kolléga, mint aki évek óta készült erre a kérdésre, habozás nélkül és rezzenéstelen arccal választolt:
– Áhhh, sokan horgásznak ám itt…
Sajnos őket már nem tudjuk megváltoztatni, de arra törekedni kell, hogy unokáik már ne így gondolkodjanak.

Összegyűl szemét az egyik partról

Összegyűl szemét a másik partról

A szakasz megtisztítása után végignéztünk a parton, és jó érzés töltött el minket. Itthon végignézve a készült képeket, még durvább a kontraszt a szemetes és a tiszta töltés látványa között.

Ennyire nem volt megterhelő a szemétszedés

Munkánk végeztével megállapítottuk, hogy a jövő évi célok a következők:
– Aktívan bevonni a helyieket.
– Kétszer ekkora szakaszt megtisztítani.

A jövő generációért csináljuk

Erőfeszítéseinket a víz egy kellemes pecával jutalmazta.

DSCN0354

7 hozzászólás

 1. melaPeti

  2011 májusában adott napon az RSD csepeli versenypályájától nem messze egy civil szervezet szemétszedésre invitálta a helyi lakosságot. Ha a szervezet vezetője nem vonta volna be az egyik helyi általános iskola tanulóit kis családommal “egyedül” lettünk volna kénytelenek a kitűzött partszakasz megtisztítani(mint helyi lakosok). A placcon henyélő horgásztársak a fenti cikkben leírtak szerint adták a jobbnál jobb tippeket az általuk látott hulladék pontos helyére. (Utólagosan is köszönöm!)…remek! Minden esetre az én lelkiismeretem tiszta. Úgy látom Önök is így éreznek.
  mP

  2011. június 9. csütörtök - 19:30

 2. @melaPeti: Alapvetően ez nem lelki ismeret kérdése szerintem. Én már lemondtam arról, hogy 40 év berögződéseit meg akarjam változtatni azokban a fejekben, amik még az “állam mindent megmond, cserébe mindent megold” elv alapján szocializálódtak. Az újgenerációra kell helyezni a hangsúlyt. Ha a körülöttünk levők (pl: gyerekeink, de felnőttek is) azt látják tőlünk, hogy tiszteljük a természetet (szemétszedés, C&R, stb.) akkor ha van némi gógyijuk, maguktól is elgondolkodnak…
  ha meg nincs, akkor erőszakkal az ilyet nem lehet megváltoztatni.

  2011. június 9. csütörtök - 23:29

 3. Visszajelzés: Elszámoltatás – 2011 | Kisgyerek a vízparton (pergető bottal és horgászkajakkal)

 4. Visszajelzés: Szemétszedés 2.0 | Kisgyerek a vízparton (pergető bottal és horgászkajakkal)

 5. Visszajelzés: Szemétszedés 2.0 – Nice Job! | Kisgyerek a vízparton (pergető bottal és horgászkajakkal)

 6. Visszajelzés: Szemétszedés 3.0 | Kisgyerek a vízparton

 7. Visszajelzés: Szemétszedés–Kellemes meglepetések | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s