… pergetőbottal és horgászkajakkal

Horgászat a Dráván 2012-ben

“A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előírása szerint, természetvédelmi szempontból az alábbi feltételek betartása mellett lehet a Dráva folyó 68-130,5 fkm között, és a Boros Dráva holtág védett és fokozottan védett természeti területein horgászati tevékenységet, és az e célból való fokozottan védett területre történő belépést tenni:

Horgászat a Dráván

taken by Boris Mitendorfer Photography

1.    Horgászati tevékenység végzése során tilos a fás szárú növényzet irtása, kivágása, csaliállat ásása, partfal, mederoldal, egyáltalán a mederszelvény átalakítása.

2.    A horgászati etetőanyag nem haladhatja meg a 3 kg/nap/horgászállás fajlagos mennyiséget.

3.    Védett, fokozottan védett halfaj, vagy más ugyancsak védett, vagy fokozottan védett vízi állat fogása esetében – annak kíméletes visszahelyezése, visszaengedése után – a fogás idejét a faj megnevezésével együtt írásban 30 napon belül be kell jelenteni a természetvédelmi kezelő Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának.

4.    A védett és fokozottan védett természeti területről – a horgászható halfajokon kívül – minden növény, állat és geológiai képződmény gyűjtése, elvitele szigorúan tilos!

5.    A horgászati tevékenység során fokozottan ügyelni kell a terület tisztaságának megőrzésére, mindennemű hulladékot hátrahagyni, vízbe dobni szigorúan tilos! A keletkezett hulladékot az ott tartózkodók kötelesek összegyűjteni és biztonságos elhelyezésükről, elszállításukról gondoskodni.

6.    A víztest járművel történő megközelítése a sporthorgászok részére kizárólag csak az arra kijelöl utakon és az Igazgatóság Drávai Osztályának osztályvezetőjével (Fenyősi László, T.: +36-30/377-3414) történt előzetes egyeztetést követően történhet.

7.    Tilos belépni a Drávasztára 0245/1 hrsz-ú (Kanadás) fokozottan védett természeti területre és a Drávasztára 0402 hrsz-ú mellékág csak a keresztkövezésnél horgászható.

8.    Amennyiben nincs tűzgyújtási tilalom, úgy a tűzrakás csak felügyelettel, a tűzgyújtási szabályok betartásával, kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen (Drávasztára, Vejti, Drávaszabolcs) lehetséges. Az égő cigarettacsikk eldobása is tilos!

9.    Jelen határozatban foglaltak részét kell, hogy képezzék a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége (továbbiakban: Szövetség) által kiadott területi engedélyeknek, melynek biztosításáról a Szövetség köteles gondoskodni.

10.    A Szövetség által kiadott – jelen határozattal kiegészített – területi engedélyek birtokosai kötelesek az engedélyt a horgászat teljes időtartama alatt maguknál tartani és az ellenőrzést végzők (igazgatóság, Felügyelőség, halászati hatóság, rendészeti szervek) kérésére felmutatni.

11.    A védett és fokozottan védett természeti területre történő belépést és horgászatot – amennyiben természetvédelmi érdek ezt szükségessé teszi – a természetvédelmi hatóság térben és időben korlátozhatja, vagy megtilthatja.

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy ez nem jogosít fel járművel (kerékpár, motorkerékpár, gépjármű, stb.) történő közlekedésre, az arra ki nem jelölt utakon.
A Drávára érvényes engedélyeket már nyomdában tavaly legyártattuk, többen váltottak is belőle, ezért nem tudjuk a területi engedélyen szerepeltetni ezeket az előírásokat.”

A fentieket a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének honlapjának 2012-02-16-i híréből vágtam ki.

14 hozzászólás

 1. Épp tegnap olvastam én is. Kérdőn emelkednek a vállaim, felértékelődik a kajak (6-os pont). Eddig is volt valami, de szerényebb. És ki fogja ellenőrizni vajon?

  2012. február 21. kedd - 15:25

  • miért nem tudom kommentelni a blogodat WP-es felhasználóként??? mindig azt írja ki, hogy az ellenőrző kód nem egyezik meg??? három böngészőt próbáltam már, mindenhol ua. Google accounttal néha enged kommentelni…

   nah mindegy, csak annyit kérdeztem volna, hogy a jeges képeken a homokpad van alattad, vagy a Dráva?

   2012. február 23. csütörtök - 06:41

   • Homokpad….

    2012. február 23. csütörtök - 18:15

    • Nem értem. Kár, miattam. Várom a kommented mindig.

     2012. február 23. csütörtök - 18:18

 2. Beszéltem a HEBMESZ-szel (személyesen :-)). A az etetőanyagos, és víztest megközelítős pontok valószínűleg rövidesen törlésre kerülnek, semmiképp ne hivogassunk senkit csak horgásszunk!

  2012. február 22. szerda - 15:01

  • fingom sincs erről…nem ismerem annyira a helyi viszonyokat. az a baj, hogy ha azt írnák le, hogy “a víztest megközelítése során a horgász köteles a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárni, valamint a környező állat-és növényvilágra figyelni, abban kárt nem okozni”, akkor az halottnak lenne a csók.

   nem tudom, hogy mire elég horgászállásonként a napi 3 kg etetőanyag, mi van, ha éjszakára marad??? éjfél után beszórhat még 3 kg-ot? meg józan ésszel nézve…nekem ezzel nincs gondom.

   2012. február 22. szerda - 20:13

 3. qvik

  Ez teljesen korrekt. Fő, a bürökratizmus! Persze ezeket a szabályokat nem miattunk, rendes horgászok miatt hozzák! Nem, hanem a rendetlen, szemetelő, szabályt nem tisztelő TÖBBIEK miatt! És a legrendesebbje, meg kajakkal jár. (Sajnos én nem.) 😀

  2012. február 22. szerda - 20:00

  • sajnos a NP azzal védekezik, amivel a legkönnyebbnek tűnik.
   – agymosást nem csinálhat
   – természetvédőt nem állíthat minden horgász mellé…meg különben is, hazánk melegágya a korrupciónak, szóval ha mellé állítassz egy természetőrt, akkor lehet, hogy egy idő után összejátszanának, akkor meg kellene még legalább egy vagy két ember melléjük, az meg már bűnszervezet….

   a kajak felértékelődik 🙂

   2012. február 22. szerda - 20:15

 4. Amennyire várom az idei kajakos túrákat, annyira félek is tőlük. Képtelenség kiigazodni a bürokrácia ezen tengerében, egyszerűen nem tölthet el az ember egy órát a vízen anélkül, hogy ne szegne meg legalább 10 szabályt. 😦

  2012. február 23. csütörtök - 09:51

  • én nem félek tőlük. van kb. 5db A4-es oldal, amin elfér az összes kötelező motyó és az összes tiltás. Ha csak evezek, dobálok, evezek, dobálok, nem szemetelek, nem köcsögölök a szervekkel, akkor szerintem nem lesz gond.

   Amúgy én kimondottan szeretem az ellenőrzéseket. Nem vagyok paraszt a rendőrrel sem, úgyis neki lesz igaza. Óriási hitem van a “KÉREM” szó használatában. Hazánkban sok emberből kiveszett ez a szó, ezért sokszor meglepetten reagálnak rá a szervek, ha egyenes vagyok velük, és KÉREM őket.

   (általában tanulok is az ilyen szituból)

   Engem már többször büntetett meg rendőr, de bassza meg, mindig igaza volt (záróvonal, stoptábla, balra kanyarodni tilos)

   ilyen ez…

   2012. február 23. csütörtök - 10:57

 5. Az etetőanyag szabály nem lesz, a víztest megközelítése sem. Túlbuzgó irodista írta, nem az élet. Ettől függetlenül egyre több szabály lesz. Összefogni lehet a buta dolgok ellen az okos dolgok mellett.

  2012. február 23. csütörtök - 18:17

  • ebben egyetértek. lehet, hogy 10 buta dolog között ott húzódik egy okos is, és kár lenne kiönteni a felmosó vízzel együtt…
   fontos, hogy a visszacsatolásokat beépítsék

   2012. február 23. csütörtök - 19:41

 6. Bekaphatják a faszomat!

  2012. február 25. szombat - 20:47

  • maga itt csak ne… februárban fürcsizni a havas partú Drávában…még ilyet

   2012. február 26. vasárnap - 09:19

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s