… pergetőbottal és horgászkajakkal

Hidrológia, vízjárás, ilyesmi a Dráván

“Gondlokodj globálisan, cselekedj lokálisan” – azaz nézd meg, hogy mi történik a nagyvilágban és eszerint tervezd a pecádat!Tervezzünk-e a hétvégére pecát, vagy ne? Ha mégis tervezünk, hova? Érdemes-e egyáltalán?

Ezt a posztot csütörtökön kezdtem el írni, csak húsvét után akartam kitenni, de most, hogy Atyafi kiposztolta, hogy dagad a fasz a Dráva, úgy gondolom, hogy leközlöm a gondolataimat néhány szombati adattal kiegészítve.

Hogy én hogyan csinálom? Még a Dunára járás idején ragadt rám, amikor télen 2×40 km autózással jár egy-egy menyhalazás, és hát az ember nem szívesen áldoz pénzt, időt, emissziót fölöslegesen. Ezért aztán jól körüljárom mindig a hosszabb pecák előtt a várható időjárást, vízállást

Innentől egy tudományosan alá NEM támasztott saját elméletet következik. Először is nézzük meg a köz-és kereskedelmi médiában elhangzó időjárásjelentéseket…felejtős…akkor az internetet. Ami ott nincs, az nem is létezik. Először a nemrégiben – úgy tudom német nyugdíjasok megtakarításából (értsd EU-s pályázatból) – megújult “királyi” MET.hu-n fellelhető adathalmazt vizsgáljuk:image

Aztán ott van ugyanez Kiskegyed vagy Bors módra a koponyeg.hu –n:image

Miután kigyönyörködtük magunkat a pofás ikonokban, vonjuk le a következtetést a (húsvét) hétvégére vonatkozóan. Fos idő lesz, széllel, erős széllel (ezt a koponyeg.hu-tól nem tudtuk volna meg) esővel, sok esővel (ezt meg a MET.hu-ról nem tudtuk volna meg). Ezért érdemes többet is nézegetni.

Jól döntöttünk, hogy kettő portált is megnéztünk, most már akár nagy ívben tojhatnánk is a pecára. Azt tudjuk, hogy ilyen időben pecázni nem jó. De szerencsés a dolgozó ember (van munkája, dolgozik), ebből adódóan akkor megy pecázni, amikor tud, nem pedig akkor amikor érdemes. De vajon érdemes-e csak a meteurulógiára támaszkodni? Ott vannak például a vízügyesek (akik az OMSZ adatai mellett saját mérésekre is támaszkodnak, meglepően pontos előrejelzést szolgáltatva)

Szoktam nézegetni a VITUKI honlapját. Az oldalon főleg a grafikus előrejelzéseket szoktam nézni, mostanában már a Drávára is. (most éppen várom a csodát, hogy szépen visszaduzzassza a Fekete-vizet).

És a csoda talán elkezdődik. Vessünk egy pillantást az egyik grafikonra:

Persze, mondják az esőt, de hát volt itt grandiózus hóolvadás is kérem szépen február végén, ami szinte meg sem rebbent a vízállás, maradt talpigérő. Akkor most (az év talán első zivataros időszaka miatt) ekkora árhullám várható. Mi lehet az oka? Nézzünk egy kicsit körül a honlapon.

A következő 6 napban várható felszíni vízbevétel – térkép…nézzük:

Ebből megint csak az derül ki, hogy a következő 6 napban a hazánkra lehulló csapadék mennyisége lófing lesz. Viszont azok a lilába hajló foltok ott a szlovén-horvát határ közelében (ahol a Dráva folyik), meg annak sötétkék széle a Mura vízgyűjtőjén összefüggésben lehetnek az árhullámmal. Nézzük meg az egyes mérési pontok előre jelzéseit:

Őrtilos
Barcs

Drávaszabolcs

Egymás alá rendezve (még így kicsiben) is jól látszik, hogy az árhullám szépen vonul lefelé a folyón, nagyjából két nap alatt megy le a magyar szakaszon. Ha két nap alatt tesz meg ekkora távot, akkor nagyjából két nap kell neki ahhoz is, hogy ideérjen hozzánk. Nézzük csak, mi a helyzet jelenleg a vízgyűjtőkön:

Az elmúlt 24 óra felszíni vízbevétele:
Deka csapadék nem esett a kérdéses területen. Akkor még a mai nap esőzései lehetnek a tettesek, nézzük meg azt:

A következő 24 órában várható felszíni vízbevétel

És most képzeletben vonjuk ki a 6 napos és a 24 órás előrejelzés színeit egymásból. Nagyjából azt kapjuk, hogy a 6 napos felszíni vízbevétel felét a mai nap (csütörtökön) kapja meg a két folyó vízgyüjtője. Tehát feltételezhető, hogy az a víz ér le húsvét végére hozzánk.

Azóta szombat van, nézzük a grafikonokat újra (Őrtilos-Barcs-Drávaszabolcs):

imageimageimage

Még mindig hétfőre írja a tetőzést, ráadásul már az is látszik, hogy a magas víz ki is fog tartani, azaz végre megindulhat a mellékágak feltöltődése is. Brutál lesz végre. (De jó lenne tudni, hogy tavaly ilyenkor hol állt a Dráva, de erre még sajnos nem találtam meg a módot.)

Nem mondom, hogy biztos a módszer, de többlet információkat kapunk. Ezt fokozhatjuk még azzal, hogy a Dráva vízjárását összevetjük a Dunával, vagy a Tiszával. Ha az árhullámok, apadások együtt mozognak (legalábbis vizuálisan úgy tűnik), akkor azt nagy valószínűséggel a hazai csapadék (is) okozza (Tiszán és a Dunán legritkább esetben)

A legjobb persze az lenne, a szlovéniában szakadna az eső, mi meg magas Dráván horgászhatnánk verőfényes napsütésben a zsír horgász kajakunkból. De hát ugye együtt sírunk, együtt nevetünk. Meg hát globálisan gondolkodunk, ugye?

UPDATE: találtam egy másik oldalt (portált), amit az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat üzemeltet, itt minden régiónak megvannak a monitoring adatai, ráadásul szinte óránkénti leolvasással. Igazán nördöknek meg itt vannak a szlovén adatok.

13 hozzászólás

 1. “A legjobb persze az lenne, a szlovéniában szakadna az eső, mi meg magas Dráván horgászhatnánk verőfényes napsütésben a zsír horgász kajakunkból.”
  Hát szerintem a magas Dráva nagyon szar tud lenni halfogás szempontjából, arról nem is beszélve, hogy az áradó folyón lapátolva egy percre sem fog eszedbe jutni, hogy a kajakod zsír lenne. 🙂 🙂 🙂 Drávára az 50-100-120-as víz penge. 150 felett meg meg lehet ..szni az egészet. 🙂
  Üdv!

  2012. április 7. szombat - 18:03

  • igazat kell adnom 🙂
   egyébként mikor lesz a 4-es evezés?

   2012. április 7. szombat - 20:33

 2. Hát, amikor mindenkinek jó. Tehát soha. 🙂

  2012. április 7. szombat - 23:10

  • jövő héten szemétszedés után lemehetnénk délután…

   2012. április 8. vasárnap - 10:57

 3. Egyébként tényleg elég pontos az előrejelzés. Kíváncsi vagyok Szabolcsnál üti-e a 150-200 centimétert.

  2012. április 8. vasárnap - 09:04

  • már 60-nál jár és 13 fok körül van (a héten 2 fokot melegedett)

   2012. április 8. vasárnap - 10:59

   • Holnapra atom.

    2012. április 8. vasárnap - 18:23

    • családi ebéd, locsolás, születésnapozás, és még meló is…atom

     2012. április 8. vasárnap - 18:36

 4. Visszajelzés: Feka – fika | Kisgyerek a vízparton (pergető bottal és horgászkajakkal)

 5. qvik

  A VITUKU honlapján találsz régebbi táblázatokat a vízállásokról, de persze az olyan jelentéktelen kis mellékfolyók, mint a Dráva, nem szerepelnek benne. 🙂
  Mióta az OMSZ honlapja megújult (szarabb lett), azóta főleg az időkép.hu-t nézem, és én is össze szoktam vetni a met.hu-val és biza vannak eltérések, és lutri, melyiknek lesz igaza. Pl. egyik sem találta el, hogy -6°C lesz tegnap reggelre. És a vízálláselőrejelzések is tévednek, naponta korrigálják. De ha belegondolsz, nem is lehet egyiket sem eltalálni. Az időjósok és a vízfejek is rengeteg adattal rendelkeznek, beledobálják egy szoftverbe és az ad egy lehetséges modellt.
  De ahogy nézem lesz ott egy kisebb áradás. Azért a Dráván a duzzasztók zsilip nyitogatása is bekavar.

  2012. április 11. szerda - 16:10

  • múlt héten is áradást jósoltak, aztán lett belőle egy lötty…semmi több.

   qvik, ha én ennyit tévednék, mint az időjósok, nem, hogy nem élnék meg, hanem már rég nem lennék szabadlábon.

   2012. április 11. szerda - 19:10

   • qvik

    😀

    2012. április 14. szombat - 09:39

 6. Visszajelzés: Információ=hatalom | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s