… pergetőbottal és horgászkajakkal

Nekem csobogsz, kispatak? – 2. rész

Somogyból hazaúton be kellett ugranom az egyik kedenc patakom közeli faluba. Ha már ott jártam és a botok is nálam voltak, rápróbáltam. Bíztam az alkonyatban erejében, de pusztító vereséget szenvedtem

Baranya meghatározó patakjára nézek le. Ismerős vagyok a pályán, ezért nem is nagyon tökölődök. Kocsi az árnyékban, csak a legfontosabbakat viszem magammal. Egy pergetődoboz az apróságokkal, egy kés, egy kis hajlított kúpos fogó a horogszabadításhoz és egy fotógép. Maradtam a Legacy Spin botnál, mert elég susnyásnak találtam az egyébként is keskeny és sekély patakot, nem férne bele még egy Kenart elvesztése a mai napba. Ez az a szakasz, ahol tavaly a bandanagy domijaimat fogtam a nagyhangyával. Megint reménykedtem egy jó kis pecában, pedig a kevés víz nem volt jó előjel.

A part menti növényzet felett csak úgy rajzottak az apróbb rovarok, legyek, méhek, dongók, hangyák. Teljes seregszemle volt.  Zümmögött, zizegett, sziszegett körülöttem a természet. Olykor egy-egy szösznyi ízeltlábú rámszállt, és a csikáló tapizását csak akkor hagyta abba, ha erőteljesen lefújtam magamról. Feléledt a természet! Végérvényesen maga mögött hagyta a telet, de már a tavaszt is. Nyár van a javából!

A szélcsend megmaradt délutánról, de a nap már erősen lemenőben volt. Ideális körülmények vártak, ritkán van ez így. Illik megbecsülni. A töltés beárnyákolta a patakot, ami a domolykókat bátrabbá teszi, ráadásul ezen a szakaszon egyébként is vadállat módjára rontanak rá a csalira.

Az alacsony víz kicsit kedvemet szegte, ráadásul elindult az az undorító zöld moha is a vízben. Körömnyitől az alkarnyi méretig úsztak a sodrásban ezek a cafatok. Lehetetlen ilyenkor fölfelé húzni a csalikat, azonnal összeszed valamit, ezért inkább a sodrásirányt választom. Legyalogoltam egy kétszáz méternyit a parkolómból, és visszafelé indultam. Kicsi bug és salmo tiny kerülnek fel, de a sok szedés ellenére semmit nem érek el velük.

A nádas mellett leszűkül a meder, felgyorsul a víz, és a kiszélesedésnél természetes surrantót képez. A kiöblösödésnél van legalább egy méter víz, míg felette alig 20 centi. Itt határozott domolkyó szedéseket vettem észre és próbáltam elérni őket. A vizes fonott és a kicsi csalik miatt nagyon koncentrálnom kellett a dobásoknál. Irány, hossz, horgok gabalyodása, ív…mindennek stimmelnie kellett. Sügérmintás bug, cserebogár tiny és Kenart citrompótló váltották egymást. Csak világos csalikra volt érdeklődő, de azokra szinte minden ötödik dobásra, beesőre.

Kenart+Domolykó/Chub

Nem tudom mi volt itt. Rögtön az elején a citrompótló Kenart egy hosszú dobással kiszedett egy jó erőben lévő nyúlánk (de nem nyúl) domolykót, utána meg az őrület! Beesős kapásokkal megtépem még vagy húsznak is a száját, de egy se került a kezembe. Mindezt egy ebédlő asztalnyi helyről. Rendesen felhúztak!

A legtöbb lefordult a csalimról rögtön, de egy komolyabbal fárasztásig is eljuttam. Úgy pumpált a fonott végén, mint ha egy ökör lenne. Életem eddig legerőteljesebb domolykója…lehet legnagyobb is. Annyira küzdött, hogy végül kihajtotta(!) a Kenart húskampó méretű horgát és megpattant. Hangosan felszisszentem, a levegőbe csaptam az öklömmel és két lábbal dobbantottam egy nagyot a meredek partoldalban. Ilyen ez.

Ezután is volt még itt néhány kapásom, de egy idő után felmentem a híd fölé. Ott is temérdek a kapás, közöttük nagyok is. Mindegyik a meder szélén meghúzódó árokból csapott rá felkínált csalikra. Típus nem számított, csak csillogjon a lemenő nap pislákoló fényében. Itt is elkezdtem fárasztani egy komolyabbat, de aztás eliszkolt.

Totális vereséget szenvedtem, nem tagadás. Hibáimat végigvettem, és hamarosan újult erővel vágok neki ennek a szakasznak.

3 hozzászólás

 1. talan a felszereles… tul merev volt, ha felkemenyedik a cucc akkor olyan, mintha akadoba vinne a csalit es konnyen leveri magat

  lagyabb szerko, mono zsinor ( 16-os trabucco trout … a balinjaim jottek ki vele ) mellett az 1 agu szakall nelkuliekrol sem lepnek le a halak… lekopogom

  2012. május 24. csütörtök - 09:47

  • egyértelmű, hogy kemény volt a felszerelés, de kis víz, sok növényzet, viszonylag nagy testű halak…de most elkezdtem a dánszájzingot…szereztem egy Mitchellt és kapott 0,14-es flournejlon zsinórt…csak úgy repteti a 00-ás Meppset…halat még nem fárasztott 🙂

   2012. május 24. csütörtök - 09:49

 2. Visszajelzés: Nekem csobogsz, kispatak? – 4. rész | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s