… pergetőbottal és horgászkajakkal

Kajakom nyomában

Egy hétköznap délután kajak nélkül próbáltam szerencsét. Vajon tényleg akkora előny a kajak, mint ahogy arról korábban már elmélkedtünk sokan?

Kajakom nyomában

Úgy hozta az élet, hogy Zsolti még a nagy napjuk előtt ki akarta venni a részét a jóból, és velem, vagy nélkülem, de mindenképp’ meglátogatta volna a vizet a héten. De persze innentől már én is úgy szerveztem az életem, hogy beleférjen a délutánba egy kis peca.

Elvárásaim nem voltak, mert múlt héten azt hiszem rendesen kihorgásztam magam, ezért kísérletező kedvet kaptam. Mivel a gázlós pecához minimális felszerelést szeretek csak magammal vinni, alaposan átgondoltam, hogy abba a bizonyos egy dobozba mi kerüljön.

Egy doboznyi cucc is sok

A dobozban helyet kapott a GS és a Rapala popper, valamint két Kenart Winner…arra az esetre, ha a sok innováció kudarcot mondana. Az alsó sorban új játékosok is helyet kaptak. Csak otthon vettem észre, hogy a csalis falról az Atyafi féle BB Crank-et vettem le. Emellett szintén a számomra ismeretlen felé nyitás szellemében beszereztem egy Salmo Slidert is. Régóta vágytam a Salmo Frisky-jére, valamint egy Kenart Dynamic-ra is, amiket meglepetésre találtam egy pécsi horgászboltban.

Esélyt – és komoly elvárásokat – vívott ki magának a Nevis Bent Minnow, valamint a tökösebb részekre mindenféle gumit is felmarkoltam. Hogy az egészből mi sül majd ki, azt nem tudtam előre. Sanszos volt, hogy nem fog mindenki beleférni a kurta késő délutánba, de azért remények azok voltak.

Kezdetnek a fehér Bent Minnowra volt három elvétett kapásom ugyanarról a helyről, de nem akadt. Popperre váltottam, de semmi. Visszatettem a fehér ferde küsz kékes tesóját, és már az első bevontatásnál látszott a különbség a két azonos típusú csali mozgása között. A kéket valahogy könnyedebb volt mozgásba hozni. Második dobásra ismét izgalomba is hoztam vele a korábbi kis csukát, de valahogy megint elvétette. Valószínű, hogy itt már foghatott a horog egy pillanatra, mert több kapást nem sikerült elérnem. Érdekes ez a csali, hihetetlen attraktív a mozgása, mégis négy mellét ütöttek a csukák, lehet még lassabban kell vezetni?

A kajakból múltkor ígéretes szakaszt Zsoltinak meghagytam és 300 métert dobás nélkül gyalogoltam a feltúrt töltést felverő embermagasságú parlagfűben és szederben. Itt csali tesztelések következtek komolyabb eredmény nélkül, majd tutira akartam menni. Sügérmintás Kenart Minnow és a vele járó kisbalin.

Asp + Kenart Winner

Zsolt közben rendesen lemaradt. Mint utóbb kiderült, egy 40-től lefelé csökkenő három elemű számtani sorozatot nyitott csukából Black Fury-val. Kapásai azon a mélyebb szakaszon voltak, amit én háborítatlanul átugrottam.

Lemenőben volt már a nap amikor a sok szúnyog miatt rászántam magam a magas partról a mederbe mászásra. A víz kellemesen hűsítő volt, pláne, hogy a gázlócsizma addigra egy szaunaöv szerepét vette fel. Poppereket és a Bent Minnowt kezdtem hajigálni, de egy elvétett salto mortale kivételével mind hiába. Itt az idő Sliderezni. Először csak kicsiket dobtam a súlyos fa(?)darabbal, majd amikor már tisztább szakaszokhoz értem, megnyúltak a dobásaim.

Egy ilyen interkontinentális hosszúságú kilövést követően akadt meg ez a kis kétnyaras is. Mondanám, hogy a csali bizonyította fogósságát, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy valószínű pont fejbevertem a parton meghunyászkodó kacsacsőrűt, aki méregből odavert egyet a fahalnak. Az akadás kicsit gyengébb volt, mint Steveolson-nál, így a horogszabadítást saját kivitelezésben el tudta végezni a kis dög.

Pike + Slider / Slider és csukája

A nap végére már tele voltunk szűnyog csípéssel, ezért visszaindultunk a kocsihoz. Tapasztalatok így a nap végére:

1. Kajakkal sokkal hatékonyabb: Partról az ígéretes helyek kb. 70%-a megdobhatatlan, gázolva ez mélyebb víz és iszap esetén 50%-ra javul. Emellett a folyamatos partszéli vagy partoldali császkálás még a holtakat is felzavarja álmából, nemhogy a csukákat. Bár a magas partról láttam brutál nagy balinokat a kis vízben, de akkor már késő volt rájuk dobni. Bár kajakból nem látja őket az ember, de nagyobb valószínűséggel tud akasztani közülük.

2. Vízszint: Nem sok eső volt a héten, mondhatni épp’ arra volt elég, hogy a port elverje. Egy ilyen kis víznél ez kb. 10 cm szintemelkedést jelentett, ami – ha nem is jelentősen – módosította a víz képét.

3. Körforgó: kis vízen még mindig verhetetlen.

22 hozzászólás

 1. ricsi

  Franyó a beszámoló! Így tovább !! 🙂

  2012. augusztus 30. csütörtök - 10:39

 2. B&i

  Látom gumira nem maradt idő.
  Én is így járok folyton.

  Zsótinak gratulálok a méreten aluli ragadozók abúzálásához!

  Egy fotó még ideillett volna Zsótiról, csak hogy az olvasó vizualizálhassa.
  Mondjuk múlt szombatról egy éppen adekvát lenne.

  2012. augusztus 30. csütörtök - 10:53

  • Nem szívesen tenném ki, még azt gondolják majd egyesek, hogy mi a horgászatot nem a kellő komolysággal közelítjük meg, gúnyt űzünk annak sportértékéből és nem tiszteljük eme nemes időtöltés kedvtelőit.
   Nem beszélve arról, hogy kiderülne, hogy nem csak a sípoló kapásjelző mellett lehet komoly tekintélyt növeszteni a mellbimbóink alá, amit még a mellescsimma sem takar, hanem partipergetőként is.

   2012. augusztus 30. csütörtök - 11:09

  • bájdövéj: olyan vizes lett a mellese szombaton, hogy szerdáig nem száradt ki, kedden még folyt belőle egy-két csepp víz…

   2012. augusztus 30. csütörtök - 11:10

 3. A fehér frisky iszonyatosan univerzális csali ám. Ha megmutatnám az enyémet, el sem hinnéd, hogy nem direkt raktam rá a fognyomokat. A nagyobb verziójának talán kicsit sutább a mozgása, és érdekes módon a kisebb verziójára jöttek nagyobb halak, bár ez lehet a véletlen. Hadd mondjak pár szót a bent minnowról:hát igen a mozgása alapján az ember rengeteget vár tőle. Érdekes módon a nagyobb verzió sokkal szebben mozog(a vastagságához képest relatív nagyobb a hossza, nagyobb körív mentén is úszik). Az elején sok mellévágásom volt vele, aztán elkezdtem közbeiktatni pár (1-2) másodperces szüneteket, és elenyésző lett a mellévágás. Persze ez csukára igaz csak, a balinok rendre megtréfáltak, mert ott annyira nem működik ez a lassú cincálgatás. Egyébként az elv hasonló, mint egy könnyű támolygónál, csak ez nem süllyed el, tehát fél méteres víz is elég. Amúgy sztem az a gáz , hogy a hal számára kiszámíthatatlanul úszik, ezért pontatlanul tálálja el. Érdekes módon mindig az alsó horog akadt jobban, és ott is van megkarcolva a test. A berkley frenzyről rengeteg mellévágás, de általában érdektelenség és rengeteg próbálkozás után ki merem állítani, hogy sz.r. Rengetegszer bíztam benne sosem hálálta meg. Körforgóra nem tudok\akarok rászokni.

  2012. augusztus 30. csütörtök - 12:20

  • próbálgatom majd…fehér Frisky Pécsi-tavon és 3fán bizonyíthat majd a sekélyben, meg gondolom a Nevis is fel fog még kerülni. Ezt a vizet szerintem hagyom mostanában…mondhatnám: más vizekre evezek

   2012. augusztus 30. csütörtök - 13:37

 4. Apropó gumi: én nyáron csak ilyen sima horgon, vagy wormhorgon, vagy nagyon pici(fél-egy grammos) jigfejen tálalom a gumit, és ellentétben a hideg időkkel ilyonkor a nagy twistereket erőltetem, amíg szét nem rágják a csukák. Egy sima bujtatós horgot nagy twisterrel úgy áthúzók a hínarason, hogy ihaj.

  2012. augusztus 30. csütörtök - 12:27

  • ki merem jelenteni, hogy nem szeretem a gumit! semmilyen megjelenési formájában sem! egyszer fogtam három kissüllőt vele meg volt két gumihalas csuka akasztásom…
   …a minitwisteres egy-két sügeret nem számolva teljesen eredménytelen vagyuk velük

   2012. augusztus 30. csütörtök - 12:45

   • Márk

    Gondolom úgy vagy vele mint én a körforgóval:D Guminál iszonyat sokat számít a márka a típus, a szín, illetve úgy mondanám, hogy sokkal többet mint más műcsalinál. Lehet, hogy ugyanazon típusú gumiból ugyanott a fehérre fogsz egy süllőt, a sárgára van egy rontott kapásod, a feketével nem fogsz semmit. Amúgy ezek a villásfarkú gumihalak dropshotra valók, ilyen sima fejjel szinte nem is mozognak, a dropshot pedig csak a zimankós
    időre való, akkor viszont nagyon üt, máskor meg semmi. A nagy sügér is imádja. Persze az én tapasztalataim alapján. Ez a szép ebben a
    pergetésben , hogy mindenki járhatja a saját útját, persze több szem többet lát:D

    2012. augusztus 31. péntek - 11:05

    • az ideológia az lett volna, hogy a villásfarkú gumit ólommal méreggyorsan tekerve megviccelem a balint…nem került rá sor

     2012. augusztus 31. péntek - 11:11

 5. Off.: a Slidert a Rácvárosiban vetted?

  2012. augusztus 30. csütörtök - 12:30

  • Ott…egy volt..brutálisan megújult a kínálat…reméljük nem csak ősz eleji feltoltesről van szó

   Üdv.: Németh Norbert

   2012. augusztus 30. csütörtök - 12:36

   • Márk

    De sztem csak arról van szó:( Én tavaly is betáraztam, mert utána lehet válogatni a maradékból. Amúgy nem ért hozzá a srác, de igyekszik jó cuccokat hozni. Például a Fishmasterben értenek hozzá ezért nem hoznak nehezen eladható dolgokat, mint pl. minitwister.

    2012. augusztus 31. péntek - 11:08

    • Fishmasterben a Rapala viszi a szortiment nagy részét, gondolom még mindig jobban megéri. Minden nagykerben kell vállalnod minimum rendelési mennyiséget, és azért nehéz 1-2-5 milliókat bevállalni egyszerre több helyre.

     2012. augusztus 31. péntek - 11:16

 6. B&i

  Frisky tényleg fasza. (volt?)
  nekem is volt egy natur keszegszínű szarrá rágott darabom (beszakadt)
  A pótlásra vett darabok jobban felúsznak, nagyobb a felhajtoerejuk, plusz a forma is kicsit más lett az orrnál, és a kulcskarikát is lespórolták.
  Nem biztos, hogy ezért, de az újabbal nem fogtam pedig jócskán kapott esélyt.
  Sic transit gloria frisky

  2012. augusztus 30. csütörtök - 16:59

  • ez jó! 🙂

   2012. augusztus 30. csütörtök - 17:01

  • Márk

   Nekem pár évesek vannak jó tudni, hogy szarabb lett. Az én keszegszínüm egy fán végezte a Pécsin, amúgy ezek a csíkos színek(fehér csíkos, zöld csíkos) jobbak voltak. Mélyretörő változata is van az se rossz csali, de kb. teljesen máshogy úszik.

   2012. augusztus 31. péntek - 11:11

   • úgy mozog ez a Frisky, mintha mondjuk egy J-5 lenne…nekemi is gyanús volt a polcról levéve…én is máshogy emlékeztem: a mostani feje ducibbnak tűnik és vékonyabb, rövidebb farokrészre emlékszem…megvettem, mert azt hittem, hogy lehet hinni Salmoéknak…mondjuk ettől még bizonyíthat, de rendesen elvettétek a kedvem !!! 😦

    2012. augusztus 31. péntek - 11:27

 7. Visszajelzés: Kiadatlan történet: Morning Show | Kisgyerek a vízparton

 8. 77spinster

  Sziasztok! Örömmel szereztem tudomást erről a kis blogról, szívesen olvasom és a hozzászólásokat is. Szakítottam az “üldögélős” pecával, a békés halakkal és fél éve teljesen áttértem a könnyű pergetésre, mint a rablóhalak fogásának legizgalmasabb tudományára..szerintem elég jó eredményekkel… Bár kapitális, egetrengető halakról nem tudok beszámolni.Ennek ellenére, ahogy lehet, támadom a partot és közben itt a világhálón is nyitva tartom a szemem, hogyan leshetek el trükköket..szóval gratula a bloghoz és görbüljön, lehetőleg C&R! 🙂

  2012. október 3. szerda - 13:49

 9. Visszajelzés: Morning Show – Orfű | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s