… pergetőbottal és horgászkajakkal

Morning Show – Orfű

Avagy kajakos horgászat Sebestyén Balázzsal, Vadon Janival és Rákóczi Ferivel.

Morning Show kajakos horgászattal

Még a nyár derekán történt, valamikor egy pénteki nap hajnalán. A kajakot már csak hírből ismertem, pecázni is csak a városi patakra jártam le bohóckodni. Bizsergett már rendesen a kezem, nem is beszélva a vállizomzat pötyhedtségéről. Időm persze most sem volt sok, csak egy fél nap, ezért a Pécsi-tóra esett a választás.

Hajnalban, még napkelte előtt lejutottam a vízre…idén először. Talán végre terem nekem babér balin ügyben is. Gyorsan felszerszámoztam a kajakot és indulhatott a móka.

Hajnal

Miközben fészkelődtem a kajakban, szépen előbukott a tűzgolyó is. Már éppen ideje volt, mert azon a reggelen 9 fokos volt a hajnal, én meg nyári ruhában eveztem.

Napfelkelte a Pécsi-tavon

A nap első sugarainak fényétől kinyíltam, mint a virágzó napraforgó. Ujjaimból is kiállt a gémberség, felcsaliztam a botokat. A Cherrywood vékony monofilon Thrill-t kapott, a Privilege pedig apró tvisztert. A fedélzeten az akkor még szokásos rendetlenség uralkodott (azóta ezen már próbáltam javítani).

Kajak, horgászat

A pocskolások a csúszdaparkos világraszóló élményfürdő közeli öbölben indultak meg először. Ott, ahol a kajakot is a vízbe tettem. Elkezdtem hát a rablások irányába evezni meg ütöttem is a vizet a Salmo balinólomwobblerével rendesen, mindhiába.

A strand még nem volt nyitva, de már üvöltött a három szerencsétlen a rádióból. Nem is tudom mi volt a téma, talán egy hárommelű implantált transzvesztita, vagy csak simán egy munkáját végző pék…ki tudja már, mindenesetre szürreális volt így horgászni a “természet lágy ölén”.

Balinos öböl

Lassan feljött a nap, a kezem még mindig fogkrém illatát áraztotta, nem pedig valamelyik balin nyálkájának halszagát. Az őnök vadászata is abbamaradt, újra evezni kezdtem. Túlpart, stégek tömkelege, mélyebb víz. Itt talán csuka, vagy sügér. De semmi.

Mondhatnánk, hogy idővel az ember széjjelvágta ezt a tavat, meg a természetet, meg hogy körbevan betonozva, mint egy medence, de ne felejtsük el, hogy alapvetően ezt a tavat ember alkotta embernek.

RTM kajakok párba állítva

A nyaralók közé még átszűrődött a strandról a kereskedelmi zaj, de lassan elnyomta azt az egyik szórakozó társaság afterpartija. Jól megfért itt 50 Cent, Pataki Atis és a Bonanza Banzai is. Banzáj az volt mondjuk egyébként is.

A part mindenkié

Kilenc óra lett közben. A strand kinyitott, Balázsra adtak még egy kis hangot, hogy a csúszdázó emberfia sikonyálása nehogy elnyomja a kulturális értéket. Ismét tókeresztbe evezés történt, közben ügyelve a tó közepén csónakból napernyővel karikával fenekező (WTF!) és a partról távdobó kollégák zeigjaira kényesen ügyelve.

Zug

Célom a kedvenc részem volt. Tavasszal innen fogtam az első gumis sügereket. Azóta rendesen benőtte a dzsumbuj, és persze a víz sem lett több. A botokat óvatosan betettem a fedélzetre, hogy ne akadjanak fent a lombokon, és a kis bottal már repült is a csali. Először minigumik, majd 00-ás körforgók. Semmi.

Eldugott sügeres öböl

Egy réce mindvégig velem maradt ebben a kis öbölben, úgy tűnt mintha érdeklődne, de lehet, hogy egyszerűen csak elzártam a kifelé vezető egérutat előle.

Réce

Maradtam ezen az oldalon és az északi öblök felé vettem az irányt. Itt már annyira nincs víz, hogy csak lépésben mertem menni, nehogy felüljek valami tuskóra. Hirtelen irgalmatlan nagy tolóhullámok jelentkeztek a kajak orránál. Szemre úgy tűnt, mintha én lőnék ki torpedókat a körülöttem lévő stégekre. A vízre pillantva komoly burványlások nyomaira akadtam. Ejjh…ekkor McFly pontyos-legyes sztorijaira gondoltam .

Ponytok voltak

Az egyik fával benőtt stég alatt aztán harmadik próbálkozásra beütött végre egy sügér a 00-ás Meppsre. Igazán szép színek.

00-ás Mepps és sügér

Nyaggadtam itt a pályát, ha egy van, több is akad alapon. Összesen még egy jött ki innen, de az legalább mindenidők legkisebb pergetett hala számomra. Nehéz lesz alulmúlni, bár Gégény Viktornál már láttam ennél kisebb pergetett gébet is. Biztos vertikálisan kellene próbálkoznom, lehet neki is így ment csak.

Mini Mepps + Mini Perch

Az első etapot letudottnak minősítettem. Cirkáltam jó sokat és végtére halatt is fogtam. A végére már Balázsékat is kizártam a fejemből, baromi meleg is lett közben. Egész jól kezdtem érezni magam.

Négy kilométer, 4 óra 15 perc. Már sajgottak az ülőpárnáim, ezért kikötöttem egy brunyálásra, meg pénzt vettem magamhoz, hogy reggelihez jussak. A kikötés közben egy tök jó kép tárult elém. A két járgány egy vonalban. Ez aztán az együttállás.

Együttállás

A tó végi büfébe menet a mélyebb részeken kristálytiszta víz fogadott, meg rengeteg MAGÁNTERÜLET! tábla a tóparti stégeken.

Mély rész a Pécsi-tavon

Nem ismerem a vizet, de ide őszi süllőket és gumihalas csukákat képzeltem. Kb. két méter mélyen is tisztán láttam a műcsalimat.

Süllős pálya (?)

És hogy mennyire nincs víz a tóban, azt ez a kép is jól mutatja.

Alacsony vízszint

Meg ez.

Aszályos nyár

Meg még ez is.

Jól gondolom, hogy hét végére még engednek is belőle?

A headline-ban látható fitnesz kajám elköltése után gyorsulási-mérési etapot tartottam visszafelé a kocsihoz. Megállás nélkül tekertem. Végsebességre, állóképességre, hasonló telemetria adatokra voltam kíváncsi.

7,3 km/h csúcssebességet mértem és 3,8 km/h-s átlagsebességet tudtam tartani indulással, kikötéssel…amikor még együtt volt minden testrészem, fix 3,9 km/h-t tudtam tekerni.

Hazafelé elég csalódott voltam. Többet vártam a víztől/magamtól. Azt meg végképp nem gondoltam volna, hogy egy kis csatorna sügérben, balinban és csukában egy hét alatt le fogja pipálni a kánikulai melegben a Pécsi-tavat.

19 hozzászólás

 1. Ember alkotta embernek – de horgászoknak!! Simán el szereti mindenki felejteni, hogy a Pécsi tó horgásztónak készült. Ej, pedig régen, gyerekkoromban..! 😦
  Legközelebb vigyél magaddal egy finom kis matchbotot, 16-os zsinórral, kis kristály waggler úszóval szerelve, meg egy doboz csontit. Ha ilyen aktív pontymozgást látsz, csak közéjük kell pöckölni a cuccot, mindig lehet szépen fogni belőlük, nagyokat is. A karikás sporttársak hadd sárguljanak! 🙂

  2012. augusztus 31. péntek - 11:25

  • gondoltam rá, hogy legközelebb kitalálok valamit, de így is nagy kupi volt a fedélzeten…

   csónakból etetőkosárral és karikval pecázni? onnan simán úszóznék…még ha tó közepén is vagyok…

   2012. augusztus 31. péntek - 11:29

  • végül is most is emberek horgásznak a temérdek stégen…csak tiszta iszap az alja…olyan…nem is tudom milyen látni ezt a sok algás, kagylós fémtárgyat a tó partján…van ahol még cementlappal is ki van rakva a stég előtere a vízben…

   2012. augusztus 31. péntek - 11:37

   • Márk

    Ahová az őszi csukákat meg süllőket képzeled na az az egyik kedvenc helyem:D

    2012. augusztus 31. péntek - 11:57

    • Márk

     Amúgy meg Pécsi tóban vastagon megvan a betli lehetősége.

     2012. augusztus 31. péntek - 11:59

     • Simán én is így gondolom, csak sokkal jobb is lehetne…gondolom van teruletis rendesen…lehetne az állományt védeni vasszigorral…aki betartja, azt nem zavarná

      2012. augusztus 31. péntek - 12:10

    • Nah…majd ősszel adunk neki egy közös esélyt…földről és vizről együttes invázió!!!

     2012. augusztus 31. péntek - 12:08

     • Márk

      Benne lennék:D Bár ha összeakadnánk, nem tudom ki húz ki kit:D

      2012. augusztus 31. péntek - 13:02

      • Márk

       Amúgy korrekt az ellenőrzés , de a saját házuktól 5 méterre horgászókkal nem nagyon lehet mit kezdeni…Amúgy meg színesebb telepítés kellene(nemcsak méretes buta ponty), ill. lezárt stégek megszüntetése, és még sorolhatnám. Régen még pisztráng is volt benne baszki!

       2012. augusztus 31. péntek - 13:10

       • Öregapám fogott benne gilisztával…meg kiskárásszal ősz végén 5 kilós pontyot 🙂

        hogyan mondta B&i: Sic transit gloria mundi

        2012. augusztus 31. péntek - 13:12

      • tűzzünk ki egy napot és tartsuk magunkat hozzá…gondolom félnap elég lenne…mondjuk egy hétköznap délután szeptember második felében

       2012. augusztus 31. péntek - 13:13

       • Márk

        Okés! Jövő hét mondjuk jó:D Még nincs nagyon suli. Ha utána akkor, ha felém jársz gyere fel egy kávéra, vagy egy grépfrútos alkoholmentes sörre aztán megbeszéljük:D Vagy rám írsz fészen, ez így off. Nah mentem melózni.

        2012. augusztus 31. péntek - 13:18

 2. Márk

  Amúgy meg, hogy most nyáron megtaláltam álmaim csukás csatornáját, látom, hogy az eredménytelenségről vastagon a kevés hal tehet(ill. aki nem rak bele többet). Ezen a csatornán a legszarabb napon is megfogtam a 4-5 csukát tűző napsütésben 2 óra alatt. Ja és nem telepített víz plusz rabolják a helyiek rendesen. Egy kicsit más hozzáállással nem kéne Svédországba meg Írországba menni, legalábbis csukaügyben. Nézd meg a balint: nem lehet tonnaszám fogni egyszerű módszerekkel, van is belőle rendesen.

  2012. augusztus 31. péntek - 13:15

 3. qvik

  No, már Atyafi blogján nyafogtam, hogy rég olvastam tőled vmi újat. Oszt áttekertem ide, és két napig ellátott nyálcsorgatással. Mármint két nap = csak a netre fordított időre értve, mert ugye közben család, meg a kiszáradt tavak és mezők bambulása (ez a meló része).

  Várom a közös kajakos felvonulásokat a Dráván.
  Nálunk a Tisza most nagy lutri, lenn a víz, a csatornák szárazak, vagy 10 cm víz van. Meg kajak/ladik nélkül kicsi az esély.
  Ez a Pécsi-tó és a környékbeli hasonló tavak honnan kapják a vizüket?

  2012. augusztus 31. péntek - 23:33

  • Csak vigyázz, össze ne nyálazd a billentyűket…azért a Dráva sose lesz – remélem – Hősök tere!

   A Pécsi-tó a mecseki forrásokból és patakokból táplálkozik…Kis-tó-Pécsi-HermannOttó-Kovacsszenaja láncra vannak fűzve…

   2012. szeptember 1. szombat - 06:08

   • Meg a Pécsi tóban a mederben is van néhány forrás a korcsolyázók nagy örömére.

    2012. szeptember 2. vasárnap - 16:18

    • qvik

     Csoda, hogy ott még adnak vizet ezek a források. Gondolom valami mély karsztvíz lehet.

     2012. szeptember 4. kedd - 08:57

     • vannak érdekes dolgok a Mecsekben is…Abaligeten is folyik víz a barlangból, mondjuk nem orrán-száján…

      2012. szeptember 4. kedd - 09:04

 4. Visszajelzés: “Utolsót lobban a nyár”" « Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s