… pergetőbottal és horgászkajakkal

Az év hala – 2013

Az elmúlt három évben a Magyar Haltani Társaság egyre gyakrabban jelent meg a napi médiában. A Harka Ákos vezette szervezet népszerűségének talán a legfontosabb eszköze az “Év hala” szavazás. Idén is megtartják!

Haltani Társaság

Mindenképpen hasznosnak és előre mutatónak találom, hogy a halakkal tudományos szempontból is foglalkozó szakemberek egyre nagyobb publicitást szereznek. Egyrészt biztosan jól esik nekik is, hogy munkájukat széles körben elismerik, másrészt a hétköznapi ember (gondolom főleg a horgászok) is megismerhetik munkásságukat, illetve munkájuk eredményeit.

Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy 2009-ben a nyúldomolykót még a Társaság választotta az év halának, viszont az első nyílt, internetes szavazáson 2010. év karácsonya és szilvesztere között egyesek rögtön odáig merészkedtek, hogy meghekkelték az oldalt és percenként adtak le szavazatokat kedvenc halfajukra. Többször le kellett  állítani a szavazást, felül kellett bírálni a szavazatokat a tiszta eredmény érdekében. Végül szoros eredménnyel a kősüllő diadaloskodott. 2011 év végén – az ilyen visszaélések elkerülése miatt – korlátozták az egy helyről leadható szavazatokat. A komoly médiaérdeklődés és a hosszabb időre meghirdetett “kampány” nyertese a széles kárász lett.

A halas szakma képviselői mellett szól, hogy minden évben izgalmas triót terjesztenek a nagyközönség elé. Mindig akad  a hazai őshonos halfauna szempontjából figyelemre méltó (széles kárász, réti csík), vagy éppen a tápláléklánc szempontjából fontos, és méltatlanul kis hangsúlyt kapó (általában méretét tekintve apró) faj (sujtásos küsz, nyúldomolykó) is , de minden válogatásban helyet kap, egy-egy horgászati szempontból kuriózumnak számító hal (kősüllő) is .

Idén is hasonló jófajta vegyesvágottat terítettek elénk. Íme a három “versenyző” a 2013. év hala címre:

Figyelem! Idén már most is lehet szavazni!

1. Kurta baing (Leucaspius delineatus)

1. Kurta baing (Leucaspius delineatus)

2. Menyhal (Lota lota)

2. Menyhal (Lota lota)

3. Leánykoncér (Rutilus virgo)

3. Leánykoncér (Rutilus virgo)

És most következzen az én választásom: Szerintem az év hala 2013-ban a menyhal. 

Nem sok korteskedést fűznék hozzá: Kezdeném azzal, hogy az íze rettenetesen finom. Kevés halat viszek évente a konyhára, de a mennyhal szinte mindig forró olajon végzi. Mondjuk nem fogok sokat, talán évi 2-3, így nagyon nem gyérítem az állományt. Még azok az elvetemült régi motorosok sem tudják szerintem megbontani a reprodukciós láncolatot, akik egy télen 10-20 éjszakát is kint töltenek egy-egy tuti helyen. Valószínű, hogy rengeteg lehet benne, de horoggal csak a rendkívül kis százalékot tudunk megfogni. Igazi ellensége szerintem a kisszerszámos partközeli halászat. Tavalyelőtt tél óta egyébként méretkorlátozás védi, de nem hinném, hogy sokan figyelnének erre.

Horgászata mindenképpen élmény számba megy. Noh nem sportteljesítmény, inkább csak amolyan “ki bírja tovább sötétedéstől számítva a mínusz fokokban a folyóparton” próbatétel. Igazi hiánypótló horgászaktivitás a téli szezonban. Forralt bor, alupapíros szendvics, nagykabát, tripla zokni, tripla nadrág, kesztyű, tábortűz. És persze kővé dermedt ujjbegyek, megkövült giliszta, rettenet hideg, jegesedő folyó…Nélküle unalmasabb lenne a tél, az biztos.

És most lássuk a kihívókat. Leánykoncér. Folyóparti fedderezés közben szokott nem várt meglepetésként beugrani paduc, dévér, márna helyett azoknak, akik sokat horgásznak így. Általános tilalom védi – amit többnyire be is tartanak a népek (én így látom). Ennek köszönhetően egyre több példány, egyre szebb méretben kerül horogra. Védelme szerintem továbbra is indokolt. Kurta baing. Megmondom őszintén, hogy még horgászvizsgáról emlékszem a mókás kis elnevezésre, de nem nagyon ismerném fel se képről, se élőben. Ennek oka valószínű az, hogy ritkán nő 8 centi fölé, ráadásul ahol megtalálható, ott csapatosan jár. Planktonevő, lassú patakokban esetleg állóvíz-szerű csatornákban talál megfelelő életfeltételeket. Gondolom én is láthattam már ilyet sokat, csak mivel senki nem mondta, hogy Bingó, ez a baing!, ivadékhalaknak nézhettem őket. Ez is általános védelem alatt áll, darabja kétezer. Közvetlenül gondolom az emberi tevékenység nem veszélyezteti, esetleg egy-egy jól átgondolt mederkotrás, vagy vegyszeres szennyezés tud kárt okozni az állományának, ami meghatározó lehet a kölökdomolykók és a kiscsukák első évének túlélési arányában.

Szavazni pedig itt tudsz: http://haltanitarsasag.uw.hu/azevhala_hu.php Hajrá, Hajrá, Lota Lota!!!

2 hozzászólás

 1. qvik

  Ahogy megláttam a képeket, nekem is mennyhal ugrott be. Bár még sose fogtam, látni se sokszor, de eccer még én is hátha…
  A leányok verekednek a koncér népi elnevezésű halat meg csak képen volt szerencsém látni. Ellenben a kurta baing (Neki megy ugye a pataban a kőnek, oszt BAINGGG!, beveri az orrát, ezért kurta. Vagy kurt a baing?), tehát ezt a baingot már volt szerencsém a kezemben tartani, valahol Zala, Vas, vagy Veszprém megye valamelyik patakjában, ez a része már homályos. Szegény elég jellegtelen.
  Marad a menyhal, annak legalább vicces a pofikája. 🙂

  2012. szeptember 26. szerda - 13:50

  • és ki lehet tartani az állánál fogva amerikásan, mint a feketesügeret 😀

   2012. szeptember 27. csütörtök - 05:49

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s