… pergetőbottal és horgászkajakkal

Pecázni voltál?–Meghát!

K-Don Texas&Carolina + Salmo Slider + Ryobi Ecusima

Végre vége…a tilalomnak! Mondjuk nem igazán tudom, miért vártam ennyire a végét. Idén eddig alig volt élet a vízben. Talán ezért is voltam ennyire türelmetlen, hogy végre ne csak a domikat hajtsam, hanem elővegyem a nehéztüzérséget a csukák ellen.

DSCN3575

Már a bejutás sem volt könnyű feladat, de idén ez már megszokott itt. Befelé elhajtott mellettem a mély sárban egy piros Belorus. Ketten ültek benne, a végére egy nagy acélláda volt felszerelve. Intettünk egymásnak, de ennyi. Nem nagyon erőltették, hogy bevisznek magukkal a vízhez. Viszont végre találkoztam egy “erdész szabadcsapattal”. Amikor kifelé jöttem, ők megint az erdő felé tartottak, tehát legalább kettőt fordultak a köbméteres raktérrel aznap.

DSCN3576

A vízszint kiváló volt. Tavaly ősszel már bizonyította a patak, hogy dagadó vízállásnál is érdemes nyüstölni a tetejét. De a vízállás nem minden, a víz sebessége is fontos. Tél elején, amikor a folyó duzzasztotta vissza, szinte holtágszerű és kristálytiszta volt. Most meg csak úgy zúgott át a híd alatt, szabályosan hömpölygött a tejeskávé a kövezésen. Ráadásul a folyó sem áradt, ez hóolvadás volt. Fél Baranya téli áldása egyszerre akart lejutni a csatornán, és hála a trapéz keresztszelvényű vízügyes szélessávnak, csak úgy zúdult ki a víz az országból. Nem tudom, hogy ez kinek jó, de júliusban biztos hiányozni fog még ez a csapadék.

Dobálni már a kezdettől értelmetlen volt, pláne, hogy idei kezdésként a Slidernek szavaztam komoly bizalmat. Szeretem a nyelvnélküli fadarabot, és nem csak én, de a csukák is. Persze a raftingosan hömpölygő vízben nemhogy dzsörkölni volt lehetetlen vele, de még megállítani sem lehetett egyhelyben a csalit.

 K-Don Texas&Carolina + Salmo Slider + Ryobi Ecusima

Direkt a nagyobb csalikhoz szereztem be ezt a K-don Texas&Carolina botot. Dobósúlya 7-45g, de ezt talán most hagyjuk is, önmagában ez az adat olyan mint a négyévszakos gumi. Nevéből adódóan gumihalazáshoz és egyéb ólomsúlyos férgekhez való, de szerintem a kisebb (10 centi alatti) felszínen vagy közelében rángatott csalikhoz is kiváló lesz, illetve a 10 gramm feletti támolygókat is jól lehet vele dobni. Ráadásul a dobásnál kemény és könyörtelen spicc bevontatásnál elég érzékenyen közvetít mindent a csaliról és a kapásról.

Sajnos én csak a csalitól kaptam visszajelzéseket, azok viszont megdöbbentőek részletesek voltak. A bot markolata szivacsos, de két részből áll. A nyél végi szivacsot a könyökömnek szorítva minden rezdülését a karomban éreztem a csalinak. Bár egyszer végre kapás is lenne a végén.

DSCN3579

Feltettem egy nehezebb támolygót is, hátha lent bújtak meg a nagy vízben. Ha nagy nehezen le tudtam küldeni az aljára a vasat, akkor meg hamar rohadt növényt szedett össze, onnantól meg cseszhettem.

Nem is nagyon erőltettem a dolgot. Már két kilométert caflattam a mély talajon, ráadásul kaja sem volt nálam, ezért visszafordultam, és hazamentem.

Itthon megnéztem a vízállást, és minden megvilágosodott. A piros pontnál voltam kint. Remélem nem kell rögtön tesztelni az új gátakat.

vízállás

Addig is a tavak felé kell forduljak, és Atyafi szavaival élve “prosztó pecát” kell csinálni.

5 hozzászólás

 1. qvik

  Jáj, e nem jó. Pedig kacérkodtam a gondolattal, hogy hátha valamely nap megdobálom az áradó csatonákat. Persze dobálni azért még lehet, itt-ott még hógolyónak való is akad. 😀
  De a folyón végre áradás van, elöntötte a hullámteret. Sajna melegre nincs esély, a 3 fokos víz meg – mennyhalnak kiváló. 😦

  2013. április 2. kedd - 23:39

  • vertikális pergetés menyhalra…yehááá

   2013. április 3. szerda - 06:54

 2. Sneci

  hello,
  egy korábbi bejegyzésed (2010) foglalkozott a Duna mohácsi szakaszával, folyamtérképekkel. Érdekelne, hogy arrafelé szoktál-e horgászni? Engem a bári rész (sziget) meg Mohácsnál pl Cigány-zátony érdekelnének. Ezek ilyen nyugodtabb, holtág-szerü részek? Feederezni szeretnék esetleg matchezni, de nem ilyen erös sodrású részen, gondolom ezek nem ilyenek.
  Mindkettö a sima élö Dunához tarozik, vagyis az éves jegy 3000Ft?
  köszi,
  üdv

  2013. április 4. csütörtök - 19:06

  • szia! Mostanában nem nagyon ütöttem a Dunát, eltekintve egy-két kivételtől. A mohácsi jegy (3000 HUF) a bári kőtől az országhatárig tart. Én úgy tudom, hogy a kőről lefelé lehet dobni, fölfelé nem. A fölötte rész egyébként úgy tudom, hogy védett is (de ez lehet, hogy rossz info). Én az élőn feedereztem kevés sikerrel a Csele-patak környékén.

   2013. április 4. csütörtök - 20:08

 3. Sneci

  köszi. nem tudom, akkor elvileg az a Cigány-zátony, végülis az egy sziget, aminek a jobb fele le is van zárva vagy mi, meg a bári rész beletartozik ebbe a 3000Huf-os Élö Dunába, ezek alatt a határ felé vannak még ilyen holtágak, meg Mocskos Duna meg mittudomén, de az egyelöre nekem nem érdekes, mert Pécsröl busszal mennék és ez a mohácsi és bári rész busszal jól megközelíthetö. Na majd pontosítok a horgászboltban, meg leugrok szerintem a hetvégén autóval megnézni a helyeket. Ja én se a gyors folyásban feedereznék, hanem valami nyugodt helyen, na de majd körülnézek, hogy milyen helyek vannak. 🙂
  üdv

  2013. április 4. csütörtök - 21:42

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s