… pergetőbottal és horgászkajakkal

Tón

Mert ha áradnak a patakok és a folyók körülöttünk, akkor megyünk TÓra. Persze nem gondoltuk mi sem, hogy a szivaTÓra…

Aznapra már 10 fokot mondtak, napsütéssel. Ehhez képest reggel 7kor talaj menti fagy, borús idő és egy-két bojlis és harcsás sátor várt minket. A bojlisok egy nyolcas pontyot fogtak az éjjel, de a harcsások két nap alatt semmit. Nekik még a pontyosoknál is cudarabb éjszakájuk lehetett, mert a még vállról indítható PB gázos sátormelegítőjük sem volt, ráadásul még nyolckor is rendesen deres volt a sátruk.

Pecánk kezdetét egy kis anomália övezte. Halőr nem volt kint, de ezt már megszoktuk. A bódéra kirakott számot felhívtam volna, hogy bejelentsem: megkezdenénk öten napijegyesek a pecát. De reggel hétkor süket volt a hívott fél. Máskor sem volt ebből gond, megkezdtük a pecát azzal, hogy majd ha jön a halőr fizetünk.

Ketté vált a társaság és a túlparton kezdők hamar telefonáltak is, hogy a helyi ismerettel bíró bojlisok szerint csukára is kitartják áprilisban a tilalmat. (Még március 15-én beszéltem a halőrrel, hogy nyugodtan jöhetünk, a csukát tilalom után lehet majd dobni.)

Nem akartunk bajt magunknak, ezért újra hívtam az előző számot. Végre felvette emberünk, aki nem nagyon volt képben. Állítása szerint ő csak nyáron halőr, addig “Ferike” vigyázza a dolgokat. De azért a csukát dobhassuk? – kérdeztem. Bizonytalan volt. Mondtam neki, hogy OHR szerint idén március 30-tól dobható, náluk van valami külön szabály. Ő nem tud róla, őszerinte dobhassuk. Majd jön Ferike, neki fizessünk

Megnyugodtunk, és dobni kezdtünk, de a csalival szelektálni igyekeztük a süllőt. Így aztán csak a vasak és a fahalak maradtak a táskában, a gumik és az ólomfejek meg a csomagtartóban.

Szépen leértem a tó végére, a harcsásokhoz. Beszédbe elegyedtünk. Kiderült, hogy vezetőségi tagok. Szerintük sem tiszta a dolog, mert “nem beszélték meg, de az Elnök szeretné a csuka tilalmát is kitolni”. Most akkor mi van?

Megállapodtunk abban, hogy ha nem akarunk halat vinni, akkor nyugodtan dobjunk csak.

Öten nem fogtunk semmit, pedig öt horgász ezen a vízen pont sok. Nem is beszélve a sátrasok által lefogott fél-fé hektárról. A víz zavaros volt és kakaó színű, ráadásul hideg is. Csukára csak a nagy rezgést keltő csalikkal lehetett esélyünk. Izzadság szagú lenne a bejegyzés, ha nem fújt volna a szel ezerrel. A szél, ami 4-5 fokos volt maximum. Én főleg a csörgős-zörgős és vagy többrészes halakat erőltettem, Zsolt a túlparton a Jolly Joker körforgókat.

A próbálkozásunk azért hozott részsikert is:
Zsoltinak piros négyes Mepps-szének egy negyvenes sütyerák csapott oda, míg nekem botvégen feljelte meg egy 35ös körüli csuka a lassan húzott fekete-arany Ugly Ducklingot. A kőműves lemosó vízhez hasonlító vaksötététben azonban mindkét hal csak gyengén koppintott rá az orra előtt rángatott cuccra. Persze hogy lemaradtak, viszont megvan 2013 év első akasztása mindkettőnknek.

Reklámok

11 hozzászólás

 1. B&i

  Márpedig karamellás tejbe én biza nem pörgetek.
  MUK

  2013. április 10. szerda - 16:00

  • ütni kell…aki megy az fog…még akkor is ha alacsony hatásfokkal…mondhatnám vaktyúk is belenyúl a bilibe és felébred

   2013. április 10. szerda - 16:09

 2. qvik

  Foghassuk – nem foghassuk. Itt a halőr, hol a halőr. 😀 Hangörien sztájl.
  Legalább békapete és odvas keltike volt, az is valami.
  Itt meg tele van az összes csati méretes potykákkal, és 50-60-as csukeszokkal, jönnek fel ezerrel az áradó Tiszából, és az orrom előtt úsznak el a tökátlátszó vízben. Nekem meg se időm, se engedélyem. Csak a belvízszivattyú és mérce leolvasás jut. Az is szép. 😦

  2013. április 10. szerda - 21:59

  • Jött Ferike, ő is mondta, hbogy necces amit csináltunk, de ha telefonon ezt mondták, hát legyen…mondjuk elindult a lavina, mert napközben már a sárgavégű népek is feltették a villantokat…egyébként ungarische módi volt tényleg…elnök akarja, szeretné, meg talán jó is lenne, de nem tsz semmit. Noh mindegy. Remélem tisztul felénk is, és lehet menni a hétvégén patakokra…

   2013. április 11. csütörtök - 06:46

 3. Márk

  Hogy a múltheti halőr megjegyzését idézzem: ” Legalább jó levegőn voltatok”. Kb. ezekben a márciusi(mostani viszonylatban kb. áprilisi) pecában ennyi van benne.

  2013. április 10. szerda - 22:11

  • Pécsen fogtam a barbár szerszámot, lassan hozzám kerül. Jövő héten odajuttatom hozzád

   2013. április 11. csütörtök - 06:48

   • Márkó

    Okés. Amikor ráérsz, hívj fel.. De ha nem atom messze laksz akkor elmegyek érte bicajjal valamelyik este. Egyébként a lip-grip nekem csak mankó, de növeli a bizonságérzetem, ha nagy hal van(sajnos ritka), és sz.r az akadás. Volt már kezemben nagy horog ,nem jó hely a baleseti… AMúgy tavaly kisharcsát és 5öö csukát is kiszedtem grip nélkül, bár hozzáteszem necces volt. Pláne mikor halszájon kívül van mindkét horog, tudom , hogy egy mozdulat és game over. Olyan mint a gázspray, jó ha van nálad ha mégis kell…

    2013. április 11. csütörtök - 09:22

 4. Aki horgászik az egyszer halat is fog majd 🙂 Én is ezen irányvonal mentén haladok a halfogás felé 😀

  2013. április 10. szerda - 22:24

  • Jah…lassan megyek kockatóra pacnipontyozni, csak hogy húzza valami a másik végén

   2013. április 11. csütörtök - 06:49

 5. Szép ez a tó. Kár, hogy nem lehet rálya kalyakot rakni. 🙂

  2013. április 12. péntek - 18:19

  • Nagy kár, pedig durva törések vannak rajt, meg az erdős részén az alamosasok is szepek

   2013. április 12. péntek - 18:49

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s