… pergetőbottal és horgászkajakkal

5 in 1

Nem volt poszt már rég. Biztos ennek is van oka, de az most nem érdekes. Vegytiszta horgászatról szóló rettenetesen halszagú bejegyzés…

Domolykó + Kenart Winner

Tessék…végre kijutok – a nyáron szinte először – egy kánikulai pecára, de már harmatos fű és párás levegő fogad a parton. Pedig még csak augusztus eleje van, és nincs éppen kora hajnal.

Idén valószínűleg beköltözött az összes birka a városba, mert a töltést rendesen felverte a gaz. Az alacsony vízhez csak egy-két helyen lehetett hozzáférni, az egész partoldalt kétméteres bogáncserdő borította.

A legenda szerint ez az állhatatos növény súlyos vereségtől mentette meg a skótokat. A dánok az éjszaka leple alatt szálltak partra és próbáltak meg rajtaütni a gyanútlan skót seregen. Egy mezítláb lopakodó dán katona azonban belelépett egy bogáncsba és hangosan felkiáltott. A jajszóra felébredő skótok elkergették a dánokat, és hálából a bogáncsot címerükbe foglalták.

A váratlanul buja flóra csak megerősített benne, hogy ma igenis gázlós peca lesz. Gumiruhába bújtam hát, és lecaflattam egy jó darabot a kocsitól folyásirányba. Ma is fonottal készültem, csak semmi cicó. Tessék nézni ezt a dzsindzsát. Mintha egy magy adag madársalátának merültem volna a mélyére.

Vezesse a wobblereit 14-es monofillal itt az, akinek két anyja van. Reggel ráadásul még egész zavaros volt a víz, mert a fenti hídnál “mezőgazdasági célú vízkivétel”-t foganatosított három szimpatikus helyi erő, amivel csodás hosszú-kávé-hideg-tejjel színe lett a víznek.

Polarizált lencsével azért még lehetett látni, ahogy a süldő méretű domolykók lagymatagon portyáztak a sekély vízben.

DSCN4511

Mire fentről teljesen feltérképeztem a terepet, már a nap sügerei sugarai is átértek a lombok felett. Ideje volt már bevetni hab testemet a patakba, mielőtt befőtt lesz a tökeimből ebben a búvárruhában.

Kezdésnek befutott ez a szebbecske jász. Tavaly egyáltalán nem fogtam, pedig sokat jártam ide, idén jóval több van belőlük. Nem csak több, de szebb is.

DSCN4514

Szinte ugyanazon a helyen jött ez a szép domolykó is. Már jó ideje húztam dobás után, amikor a meder közepén fordult utána a csalinak. Egy torzsa mellett lapult meg és lesett az áldozatára, de most ráfázott. Volt is küzdés rendesen, a salátástál aljáról kellett kiimádkozni ezt a sunyi dögöt, de megérte.

DSCN4516

Nem is mondtam, hogy ismét csatarendbe sikerült állítani egy 4 centis sügérmintás, vörös hasú Kenart Winnert. A nagy előd valahol a Pinka mélyén pihen, miután dicsőséges Vas megyei bevetésen odaveszett. Azóta szereztem már sügérmintásat fehér hassal, vagy vörös hasút, de azt 3 centisbe…igazából egyik sem ért a pisztráng-fogó nyomába. Ez a darab – ebből is csak egy volt már a boltban – minden paraméterében megegyezik a korábbi harcossal. Szín, forma, méret…szemre tökéletes azonosság, no de tudjuk, hogy a csaliknál egy apró eltérés a beakasztó fülön vagy a terelőlapkán, és már egész más a végeredmény. Hiába, két egyforma műcsali nincs. Talán egyformán jó és egyformán hulladék van, de egyforma az nincs.

A nap hala

Nem mértem, de pont belefért a gyerekszákba. Később kiderült róla, hogy a nap hala volt, mert a hőn áhított 40 centi fölé nem jutottam el, de ami késik, az már elindult.

DSCN4520

DSCN4522

Soha ennél rosszabb kezdést. Alig pár dobás után már jászék és domolykóék is kipipálva…nem beszélve a minőségről: pazar, annyit mondhatok. A hirtelen nyitány után azonban betlizős óra következett. A bénázást ez a kis balin törte meg.

DSCN4524

Aztán nagy nehezen rálicitált egy újabb jász, aki egész komoly mélytokos módszert leshetett el valami malac filmből, mert csak hosszas (és nem túl kíméletes) horogszabadítás útján távozhatott. Remélem nem fog kísérteni álmaimban. Nem szeretnék teleizzadt kispárna helyett jásznyálkás ágyban ébredni.

Jászkeszeg

Izzadságszag következett a jászkó mögött. Mintha a nap elüldözte volna a halakat. Félelmetes csend és hullaszag, majd a lábam előtt három méterrel egy testesebb balin felrobbantotta a növényzet melletti vizet. Mondhatom, majdnem belebrunyáltam a PVC gatyába. 

DSCN4526

A nagy balin helyett nekem már csak az apraja jutott, az viszont szép számmal.

DSCN4527

DSCN4530

DSCN4531

Kis balin + kenart winner

Szinte az összes kisbalin egyformán kapott. Has alatti horog a szájban, hátsó a kopoltyúfedőn akadt. Egy sem volt nagyobb mint egy rendes konyhai kés lapja. A tisztuló vízben egyre inkább gyanússá vált, hogy jó pár rendesebb méretből való domolykó cikázott a lábam körül, a csalit mégis az őnpalánták verték le.

DSCN4534

A megoldás a zöldségben rejlett. Míg a balinok a meder tiszta részeiben bandáztak óvatlanul, a domik félénkebbek voltak, és megbújtak a mély dzsindzsában, ahonnan csak az orruk előtt elhúzott wobblernek szándékoztak csak ránézni. Csalit cseréltem hát. Magasabban járó, egyhorgos Bug és Tiny bizonyíthatott a levelek között vezetve.

DSCN4528

Domolykó + Salmo Tiny

Salmo Tiny + Chub

DSCN4537

Domolykó + Bug

Persze a balinokat ma nem lehetett kikerülni. Láttam jó néhány nagyot is, de azok hangos bugyborékolás közepette röhögve kerülték el a 13-as fonott zsinóromat.

Asp

A hátam már elég forró volt a nyári naptól és a reggeli kávé vízhajtó hatása is halaszthatatlan pihenőre inspirált. Ezen a virágos, ligetszerű szakaszon pihenéssel egybekötött csali visszacserélés is történt. Kicsit visszamélyül itt a szakasz, a domik meg egyre kevésbé jöttek fel a felszínen húzott wobblerekért.

DSCN4544

A Kenart-ra az első jelentkező megint egy fenekeszeg volt. Az akadás már meg sem lepett.

DSCN4547

Egyszerűen nem lehetett tőlük pecázni. Volt olyan, hogy simán elzavarták a domit a horog mögül.

DSCN4548

Egy kövezés mögött megint változott a meder. A víz lelassult és a növényzet is feldúsult a két szélén. Csukát sejtettem titkon…

DSCN4545

Csuka helyett a kistesó érkezett egy termetes sügér formájában. Utólag belegondolva voltak tipikus sügéres babahal hajtásra utaló jelek, de betudtam a kis balinok akcióinak. Megint csak kiderült, hogy “ami annak látszik, az az is”. Hiába…ilyen ez a természet. Azt hisszük, hogy folyamatosan megtréfál bennünket, pedig csak nem olvassuk rendesen a felénk küldött jeleit.

Csapó sügér Kenart Winnerre

Aztán persze megjött a bugyli…mit bugyli…bicska csuka. Annyira kölök volt, hogy nem is tudta, mi fán terem a műcsali. A szája helyett a mellső uszonyának a hártyájába akadt csak meg a kis Kenart.

Kis csuka Kenart Winnerre

Ezzel be is állította a sügérmintás Kenart Winner korábbi ikertestvérének csúcsát. Jász, domolykó, balin, sügér, csuka…egy peca alatt öt különböző halfaj egyetlen csalival…nem tudom, hogy ez mennyire a csali dicsősége, és mennyire a vízé, de a korábbi csúcsot is itt érte el a másik lengyel csoda.

DSCN4552

Bár a pisztráng és a márna még vissza van, de azért szépen hozta a halakat a kis csíkos halálosztó. Újabb balin, tipikus akadással. Azért kíváncsi lennék a kapás pillanatára egy ultralassításban. Szinte mérnöki pontossággal mindegyik balin így kapott.

DSCN4554

Azért a domik sem tűntek el nyomtalanul, akadt még tőlük is egy-két jelentkező.

És egy kakukktojás a balinok közül…biztos elvétette a kapást.

DSCN4524

Időm volt még, kapás itt meg már nem nagyon akadt, úgyhogy átnéztem egy másik szakaszra. Rég jártam itt, de sajnos ettől még megkaptam a szomorú híreket, hogy kedvenc vizem partján épül az ormánsági kerékpáros szupersztráda, természetesen az Ájrópíen Júnyión támogatásával, mit támogatásával…kifejezett kérésére! Először azért még egy kép arról, hogy milyen is, amikor még alig-alig nyúlnak bele a természet rendjébe.

És íme: ílyen alapja talán még az Hell Energy Drink Ringnek sem lesz, pedig az is hasonlóan nagy összegből készül majd el, szintén a svábok, bajorok és a sajtzabálók befizetéseiből megfinanszírozva.

DSCN4563

De azért, hogy keretes legyen a nap, horgásztam is még egy jó darabig. A sűrűn benőtt víztükrön egy-két megdobható folt volt csak. Ezekből egy jászt és egy domolykót sikerült kiparancsolnom a déli melegben a partra.

Jászkeszeg

Záró domolykó

Hazafelé még megálltam az urbánus domitanyán. Az itteni domiknak városiasan elkényelmesedett, sznob ízlésük van: fonott és wobbler helyett csak a vékony monofilra kötött 00-ás Meppset vette fel

De jót pecáztam, noh!

3 hozzászólás

 1. qvik

  Örülj, hogy csak bringaút s nem gyorsforgalmi épül oda. Legalább a helybeliek is könnyebben bi-cikáznak ki a partra egy kis halért. 😦
  No, ha meg normál bicós turisztok járnak csak arra, attól nem lesz sok baja a víznek. Vagy?
  S irigyellek, hogy arra olyan tiszta vizek folynak. Itt egy hasonló kaliberű csatornában tejeskávé színű víz csorog lassan, tele növénnyel, pergetés igen nehéz, ha egyáltalán van víz! Belegázolni meg nem szerencsés, térdig érő vízben is mellig süllyedsz az iszap miatt. Ja, és a csatik egyrészén tilos horgászni, ellenben rabsickodni meg lehet vidáman. Mondjuk a fizetősön is. És nem nagyon van még sügér se igen, nem hogy domolykó vagy jász. Sz’al grat a jó kis pecáért!

  2013. augusztus 4. vasárnap - 17:37

 2. Visszajelzés: Több, mint becsülethal – Ráckevei-Soroksári-Duna-ág | Kisgyerek a vízparton

 3. Visszajelzés: Az Ormánság süllője | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s