… pergetőbottal és horgászkajakkal

Panírozott csuka a Dunából

A fák mögül még izzaszt a lemenő nap. A szúnyogok is kihasználják az utolsó fél órát, körbeveszik a víz mellett mozdulatlanul ülőt. Nem is csapok rájuk, még csak nem is legyezem el őket, egyszerűen csak rándulok egyet-egyet, mint az igás ló, akit már zavarnak a szemtelen legyek. Amennyire csak lehet, mozdulatlanságra törekszem.

Még nincs itt az én időm. Most türelem és alázat szükséges. A szemközti uszadékfán már kint figyelnek az éjszakai műszak tagjai, nem szeretnék zörögni, ezért vettem ki a dobozból őket. A kövön elvágó vizet is megfigyeltem már, a próbadobásokat még a balinok pocskolása közben megtettem. Jól tudom, hogy hol megy a fősodor, hol van a kövöz meggyorsuló víz, és azt is, hogy a kő mellett közvetlenül felém jön a víz, áramlásnak visszafelé.

Süllős(nek gondolt) csalik

Hirtelen, a semmiből jön egy fuvallat, a kövek fölött suhan közénk, az öreg fűzfának is éppen csak a lehajló ágain mozdul egy-két levél, de azok is inkább csak csendesen bebólintanak. Bár ereje csekély, mégis kisöpri a kánikula tömény levegőjét és helyére felfrissülést hoz egy szempillantás alatt. Egészen belelúdbőrzök, ahogy a testemet körbeöleli.

Süllős pálya

Lassan elhalkul a nyűvő hang a fülembe, eltűnnek a szúnyogok. A nap végérvényesen is alábukik a hátam mögötti szőlőhegynek, helyét átveszi a hold. Ereje teljében halványan bevilágítja a teret. Tiszta a levegő, nincs pára. Az élek éppen csak elhajlanak egymáson, még nem mosódnak bele a táj mélységébe. Egész jól lehet látni fejlámpa nélkül is, de az érzékeim közül lassan a hallás veszi át a főszerepet.

Telihold a Dunán

Apró csobogásra leszek figyelmes az elvágó víz környékén. Sikló hozza büszkén, víz fölé tartva jelentősnek mondható zsákmányát, majd tűnik el vele a kövek között. Ezt az éjszaka során még többször megismétli majd. Kacsák szállnak el felettem. Hápognak-e, vagy a szárnyuk suhog nem tudom, de lassan ők is nyugovóra térnek.

SSR SFC KlasszikLassan itt lenne már az ideje az éjszakai sárkányok támadásának. De sehol egy kaffantás, sehol egy spriccenés. Izgatott nem vagyok, de azért kinyitott felkapó karral, a zsinórt a bothoz szorítva várom a jeleket.

Aztán hirtelen egy csobbanás a hátam mögött, és valami hideget érzek a derekamnál. Férfiasan bevallom, hogy rendesen összecsinálom magam. Felpattanok másfél óra ücsörgés után, és megfordulok. Egyensúly érzékem eléggé eltompult, így gyorsan visszaülök egy távolabbi kőre. Hátranyúlok kezemmel. Csurom víz a ruhám. Ennek a fele sem tréfa. A ráfolyó víznél rabol, közvetlenül a kövek között, a tíz centis vízben. Esélytelen innen megdobni, ráadásul ezen kívül semmi mozgás. Majd legközelebb…

De hogy ne érjen hal nélkül véget a történet, megmutatom életem első dunai és egyben első tudatosan gumihallal fogott csukáját.

Korán értünk ki, és mivel fonott volt fent, a balinokra teljesen fegyvertelen voltam, ezért megpróbáltam a klasszikusnak mondott folyami csukás helyen, a kő mögött, a klasszikusnak mondott gumihalas technikával a csukát. Valamiért most jobban hittem a gumiban, mint máskor és a kezemben is éreztem, hogy mintha magabiztosabban vezetném a csalit. Hamar jött is egy kicsi, de az botvégen lepett meg, és letáncolt a horogról, majd egész a kő lábánál akadószerű ránehezedést követő belerántás után cikázni kezdett a vízben a fonott.

Gumihalas csuka a Dunából

Kicsi is volt, meg is hempergett a dunaparti fövenyen, de legalább az enyém…az első. És ugye az első az nem szép, néha még fáj is.

Dunai kis csuka

De mindenki, aki most a szívéhez kapott, nyugodjon meg, mert a következő motorcsónak hullámaival már le is mosdattam a feltűnően vékony hátú, de nagy hasú sihedert, és visszatettem oda, ahonnan jött.

4 hozzászólás

 1. Olyan volt ez az írás, mintha én írtam volna :)) Éreztem a Dunát, a szelet a parton, az izgalmat, vártam a süllőt, mikor csap a küszök közé….. Jó lett nagyon!

  2013. augusztus 28. szerda - 10:28

  • pedig egyesek szerint, akár lehetett volna a bejegyzés címe “A Duna ötven árnyalata!”…olyan lett a szövegezés…de ez most ilyen…a következő meg más lesz 🙂

   2013. augusztus 28. szerda - 13:08

  • amúgy köszi! 🙂

   2013. augusztus 28. szerda - 13:08

 2. Visszajelzés: Újabb variáció egy témára | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s