… pergetőbottal és horgászkajakkal

Dr. Popper–a pszichológus

Végre-végre…ismét vízen a kajak! Május óta csak pókok játszótere volt a Zöldhasú, de a meteorológiai nyár utolsó napján azért csak belenyalt még egyszer az orra a habokba.

Horgászkajak, Pécsi-tó

Pakolgatás, jegyváltás és sójázás…már el is múlt reggel hét. Horgász aranyszabály – és ezt mindenki jó ha a fejébe vési –, hogy a csuka csak ősszel fogható jól, akkor is a hajnal, esetleg a kora esti órákban. No már most itt a hajnal éppen átadta helyét a nappalnak. Bár a levegő még csípett, a párolgó tóról messziről látszott, hogy koránt sincs még itt az ősz. Mi lesz velem, ha se ősz, se hajnal?

DSCN4835

Az átmozgató lapátolás után kedvem lett volna csobbanni egyet, de akkor mit szólt volna a stégen kint állomásozó bojlis sporttárs; talán még azt is hihette volna, hogy szándékosan akarom a halakat elzavarni a drága takarmány közeléből.

DSCN4836

Gondoltam egyet és áteveztem a napos oldalról az árnyékba. Hát igen. Ahova a nap sugarai még nem értek be, ott azért kemény világ volt. Nem is húzódtam ki teljesen a parthoz, fény és árnyék határáról dobáltam a part menti nádfalat.

Horgászkajak újra vízen

A mai napra szánt evangélium igazán nagy kihívás volt horgásznak és felszerelésének egyaránt: kizárólag rángatni való csalikat akartam ma bevetni a sekély öblökben. Popperek, jerk csalik, esetleg könnyű gumihalak. Minden, aminek az életre keltéséhez nem elég kicsengetni a 2000-3000 forintot a pultnál, beakasztani a kapocsba és várni, hogy a hőn áhított kapást meghozza a legújabb szerzemény.

DSCN4839

A tó vize közben teljesen kisimult. Egy pillanatig teljes csend honolt a tájon. Se flex, se betonkeverő, de még a strand kihangosított zenéje sem működött. Még a völgy feletti párapamacs is megállt a feloszlásban.  Csend volt. Értéke errefelé felbecsülhetetlen, ezért totálisan értelmezhetetlen. Olyannyira nagy volt a csend, hogy még a balinok sem raboltak, de még a keszegek sem fordultak a víz tetején. Talán ők is inkább élvezték ezt a ritka alkalmat.

Eltúlzott színekben pompázó Orfű

Ahogy megszólalt egy felfúrt hengerű, kiherélt kipufogójú “robogó”, én is megtörtem az idillt és vad evezésbe kezdtem…vissza a túlpartra.

DSCN4840

Az egyik stégen éppen pontyot fárasztott egy szimpatikus arc. Láttam, ahogy hosszú merítőjével alányúl és kiemeli a két kiló forma pontyot. Kíméletesen visszaengedte, majd ismét dobott. Most már legalább tudom,  hová dobál. Így nem fogom talán zavarni. Tavaly itt, az alig térdig érő kristálytiszta vízben akasztottam popperrel szép csukát. Most is hasonló reményekkel siklottam keresztül az öböl bejáratán.

Popperes pálya

Lassan el is kezdtem a muzsikálást. A zene ma blugy-blugy-placcs-blugy volt. Mint valami kezdeti, kőkorszaki ritmus. Mondhatni, hogy minden klasszikus műalkotás alapja. Körülbelül ezt tudja hozni a finn gyártó észt összeállítású poppere. Ezt viszont mindig. Esőben, szélben is.

Rángatás közben fura érzésem volt. Mintha tűző tekintetek szúrnák át a hátamat, miközben arra gondolnak, hogy “Mit bohóckodik itt ez ezzel a fröcskölő cuccal? Ebben a kis vízben úgysincs hal?” A popperes pergetés amúgy is furcsa jelenség az avatatlan szemnek, de annál meglepőbb, amikor eredményes.

Elmélkedésemet egy semmiből érkező brutális felszíni burványlás szakította félben. Azonnal reagáltam, és  magasra tartottam a botot, hogy még véletlenül se harapjon el a csuka. A gyengére hagyott féket a fonott azonnal megrecsegtette, ami – valljuk be – kölcsönzött egy kis színpadiasságot az egész jelenetnek. Ráadásul valóban jó hal volt a végén, de valahogy az a gyanúm támadt, hogy nem túl biztos az akadás.

Balin 52cm / ASP 52 cm

Viszonylag hamar megláttam ezt a szép, ezüstpáncélú balint, aki kistestvéreihez hasonlóan alsó szájszéles, külső akadást produkált úgy, hogy a popper mindkét horga ugyanott fogott. Menekülés közben ahogy forgolódott, rendesen megtekerte a horgokat, így már alig tartottak. Első gondolatom a kézzel kiemelés volt, de ezt hamar elfeledtette velem a második gondolatom, ahogy épp a sebészeti ügyeleten várakozok egy Rapalával a kezemben. Varázsolni fogunk…egy faroktőig 52 centis halat a 45 centis szákba teszünk. Hát így néz ki.

Popperes balin

Minden igyekezetem, a gyors horogszabadítás és a tíz perces visszaengedési próbálkozásaim ellenére a hal feladta, így sajnos egy bejegyzés lett a fogási naplómban. Sajnos van ilyen. 1%. Felkantároztam hát a “nagy balint” és cibáltam magam után evezés közben. Megnéztem még egy kedves kis helyet, de több kapásom nem volt. Biztos a foglyom riasztotta el a többi halat.

Pécsi-tó teknőse

Találkoztam még Tökivel, neki is elmeséltem a szomorú történetet a halamról, de ügyet sem vetet rám, napozott tovább.

Vitorlások a Pécsi-tón

Lassan dél lett. Satnya, evezéstől elszokott vállaim is sajogtak már, nem akaródzott már rángatni a wobblereket. Fogtam magam és átadtam a tavat a vitorlás verseny részt vevőinek és az – Isten tudja mi okból – robbanómotoros csónakkal manőverező segítőinek.

3 hozzászólás

 1. qvik

  E megen faca. Grat!

  2013. szeptember 1. vasárnap - 13:01

  • Kösz! Elkészült a kaja is…jön a poszt!

   2013. szeptember 1. vasárnap - 14:06

 2. Visszajelzés: Balin recept: Magyaros balin olasz módra | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s