… pergetőbottal és horgászkajakkal

Salmo Hornet nagy napja

Új hely. Új esélyek. Jól felismerte ez a dobozomban régóta velem tartó 5-ös mélyretörő Salmo Hornet is. Ez a peca leginkább róla szólt, végre meghálálta, hogy a keretben tartottam.

Salmo Hornet nagy napja

Hétközben összejött egy komolyabb folyami peca, de arról még nem állt össze a képanyag teljesen, ezért most lesz egy időbeli bukfenc a két egymás utáni bejegyzés között, de sebaj. Összesen egy nap eltérés az egész ráadásul teljesen más hely, más halak, más csalik, más módszerek, szóval megengedem magamnak ennyi szerkesztői szabadságot.

Baranyai horgászvíz

Most hogy lenullázták kedvenc patakunkat, nehéz helyzetbe kerültünk itt Baranyában csukapergetés kapcsán.  Bár egyes híresztelések szerint kaszakő csukák újra fel-felbukkannak arrafelé, mégse tudtuk még rávenni magunkat,, hogy megdobáljuk a Fekete-vizet. Ilyesmi lehet az is, mint amikor összejössz egy csajjal, akiről közben megtudod, hogy előtted nemi erőszak áldozata volt…nem folytatom.

A lényeg, hogy végül kitaláltuk a helyet, az időpontot, a logisztikát…és már mentünk is. A víz szinte akadó mentes, egyenletesen mélyülő egy-két árokkal és gödörrel. Hemzsegnek benne a nagy pontyok, a fél kilós kárászok, ez már a felszínről látszott, de állítólag csuka és süllő is szépen van benne.

Zsolt CDJ-9 SFC-t dobott kezdésnek, part mentén. Hogy miért? Mert az ország túl felén B&i délelőtt azzal fogta szélvízben. Nem túl erős érvelés a csaliválasztáshoz, de a partszakasz egyetlen vízbe dőlő fűzfája mellett elhúzott Rapala hamar halat adott neki, amíg én csak köpültem a vizet a fehér gumival.

Partszéli csuka CDJ-vel

Rapala CDJ-9 SFC

Jó hatvan centi, de kicsit le volt passzolva ahhoz képest, hogy mindjárt itt az őszi lehűlés. Talán nincs a vízben megfelelő méretű takarmányhal? Bár a csuka nem válogatós fajta, de azért erre a méretre még nem 30-40 dekás kárászokkal szoktak nyomulni a dugós szerkóval.

A napos oldalon kezdtük körbejárni a tavat. Próbáltunk mindent. Nagy előny volt, hogy nincs sok torzsa meg gyökér a fenéken, mert most mindent bevetettünk. Gumihalazás, mélyre törő wobblerek, még a körforgót is a fenékről indítva húztam be, de semmi. A tó másik végéig egy árva lekövetésünk sem volt.

Itt aztán lassan, egyenletesen húzott piros fejű fehér Sandrának vert oda egy kukorica csőnyi csuka, de ahogy szokott lenni a kishal vs. nagy gumi esetekben, most sem bökte át a száját a horog, így kiemelés előtt kereket oldott.

Csukás öböl

A másik sarokra mindketten rágerjedtünk. Én továbbra is wobblerekkel dobáltam, Zsolt 3-as piros Meppset. Semmi De nagyon semmi. Színt kéne váltani, gondolkodtam. És ekkor jutott eszembe a sügérmintás Salmo Hornet. Bár sokan áradoznak róla, hogy így jó meg úgy jó, de nekem még soha nem adott halat. Ráadásul folyó vízen az öt centisnek már akkor a vibrációja, hogy ha lány lennék, egész nap a sodrásban tartanám a csalit a bot hosszú nyelét meg…ezt sem folytatom. De mivel fiú vagyok, általában hamar meguntam a lengyel csodát, és továbbrotáltam a dobozomból.

Wobbleres csuka

A Zsolti által korábban szénné dobált ötször-ötös öbölbe dobtam, és kb. harmadikra meg is lett ez a kis lelencgyerek. Már csak egy kulcs hiányzott a cingár kiscsávó nyakából. Ehelyett egy gyenge szájszéli akadással kapott átmeneti piercinget. Fura kapása volt, mert éppen csak utánanyúlt. Egész gyengén is akadt.

Csukák a lábam alatt

Érfogóért felugrottam a töltésre, majd a fényképező gépért is. Abban meg megtelt a memória. Ismét ugrás a gátra. A sás meg csak úgy susogott. Nem is gondoltam, hogy rögtön a harmadik dobás újra ad halat. Ráadásul tök ugyanolyat. Hasonló gyámoltalan kapással és gyenge akadással.

Salmo Hornet 5F HP

Az óvatosság fő oka az alultápláltság lehetett. Nem tudom, hogy miért van. Idén sok helyen találkoztam hasonlóan lepasszolt csukákkal és volt közte természetes víz is. Lehet, hogy a hideg tavasz, oltári meleg nyár  ezt hozta ki a halakból?

Salmo Hornet 5F HP vs Csuka

Pihentettem egy kicsit az első csukám helyét, majd megint rádobtam. Ránehezedős, lekövetős kapás, nem is lepődtem meg, hogy csak egy ág fogta a halat. Botvégen le is verte magát.

Naplemente

Közeledett a naplemente, és a süllőzés megkezdése előtt visszamentem a gát másik végéhez, hogy ott is kipróbáljam a Hornetet. Eredmény nélkül. Közben legalább kicsit pihentettem a korábbi tuti helyet, ezért az utam folytatva megint dobtam rajta egyet. Szinte a beesőt csípte meg a víz alatti téglányi tuskó mögül egy újabb csuka az egyenméretből. Súlyra, kerületre, hosszra is egynméret jött. Egy óra alatt egyetlen helyről egymás után négy is. A terület nem volt nagyobb egy panelház konyhájánál.

BékaEzután áttértem a gumihalakra, de már a koncentráció teljes hiányában dobáltam végig a maradék partszakaszt. Nem meglepő, hogy semmit nem fogtam a maradék húsz percben, nem hogy süllőt karácsonyra.

Egy kis észosztás:

– steril vízen, ahol nincsenek “tereptárgyak” a legvékonyabb nádszál is búvóhelye lesz a csukának
– a sokszor tényleg számít a csali mintája/fajtája
– ha a csuka beáll valahová, akkor sok esetben még jelentős mozgolódástól sem riad meg, csak meghúzza magát
– ahonnan kijön egy átlagméret csuka, ott sokszor lapulhat társa is
– minden wobblernek jár egy pecára való dicsőség!

20 hozzászólás

 1. Márkó

  Sztem a hornet nagyon jó csali. Én levettem róla az alsó horgot, és még mindig megvan. Durva terepen is jó így. A formája miatt így gyakorlatilag bokorugró. Plusz ha elakadsz vele és betéped, akkor feljön és lehet rá dobálni műcsalival, aztán kijön.. Itt északon viszont a körforgó a non plus ultra. Jó, hogy hoztam, mert otthon gyakorlatilag soha nem használom..

  2013. október 26. szombat - 10:14

  • igen, hallottam, hogy durván mennek arrafelé a dolgok körforgóra…ha kint vagy még, akkor esetleg ránézhetnél a rapala falakra, hogy CDSR-5 van-e, ha van, akkor küszhöz hasonló ezüstös, lilás, kékes, ilyesmi…két darabra jó vagyok. És naggyon megköszönném:)

   2013. október 26. szombat - 10:22

 2. Márkó

  okés megnézem….Az az igazság pont a rapcsikat nem néztem, mert az úgyis van otthon alapon. kuusamo villantó, bete lotto, svéd jerkcsali..ilyeneket vettem…

  2013. október 26. szombat - 16:52

  • ok, nem fontos, csak ha átesel egy ilyenen…ennyire a vasak mennek arra?

   2013. október 26. szombat - 17:07

   • Márkó

    Hát nem tudom, wobblerrel csak egyet fogtam,gumival egyet sem, aztán kínomban feltettem a körforgót, meg néha a támolygót, de a körforgóm annyira megbízhatóan adja a halat, hogy nem cserélgetek. Ma lett vele egy ötös, sztem ez lesz a kirándulás hala(mert nem csak horgászok).Mondom azért érdekes, mert otthon szinte sosem használok forgót már hosszú-hosszú évek óta. De ezután nem fog kimaradni ez a darab. Abu garcia active spinner. Érdekes 3as piros meppsel nem fogtam, igaz nem sokat erőltetem a többi csalit az abu mellett…..

    2013. október 27. vasárnap - 20:50

   • Márkó

    Ja ha nincs cdsr 5, hozzak egy bete lotto.t? Ma kipróbáltam, rohadtul meggyőző. Szépen forog, nem csavarja a zsínórt, lehet lassan húzni a sekélyben és 12 gramm…http://www.nilsmaster.fi/en/bete/bete_lotto.htm 11 euro asszem-nem occó.

    2013. október 27. vasárnap - 20:56

    • Ok, nem kösz. Vasam van bőven…

     2013. október 28. hétfő - 01:44

 3. B&i

  “minden wobblernek jár egy pecára való dicsőség!”
  Remélem ez igaz, mert ahogy végignézek a dobozaimon nagyon sok eredményes nap elé nézek a következő uszkve 10-15 évben 🙂

  2013. október 26. szombat - 22:36

  • helyesbítek…minden wobblernek jár negyed óra hírnév…

   2013. október 27. vasárnap - 07:58

 4. Visszajelzés: Vérátömlesztés–Ryobi Ecusima | Kisgyerek a vízparton

 5. Visszajelzés: Fej vagy gyomor? | Kisgyerek a vízparton

 6. Gondos Viktor

  Sziasztok!

  Iszonyt jó az oldal.!!:)
  Egy kis segístséget kérnék
  Baranyában melyik horgásztavon-tavakon a legérdemesebb pergetni
  1. Csukára
  2. Süllőre

  Nagyon szépen köszi!!

  2015. május 31. vasárnap - 23:35

  • Szia Viktor, bárcsak tudnám rá a választ… Süllőre régen jó volt Bükkösd és Kovácsszénája. Olaszt is dicsérik mostanság

   2015. június 1. hétfő - 06:22

   • Gondos Viktor

    Köszi;)
    Azt még el tudod árulni, hogy Mohácson merre jártok balinozni? Hol kell lemenniarra a helyre?

    2015. június 1. hétfő - 07:08

    • nehéz kérdés…sarkantyúk, kőlábak, elvágó vizek…nekünk itt jöttek

     2015. június 21. vasárnap - 06:36

   • Gondos Viktor

    Csukára ezek szerint nincs is nagyon tò..?

    2015. június 1. hétfő - 07:09

    • Pécsi-tó csónakból jó lehet, meg mondom…Olasz.
     Csukára tavalyelőtt nem volt rossz Szőke3.

     2015. június 1. hétfő - 11:24

 7. Gondos Viktor

  Ja, igen, azt nem mondtam, nincs kajakom, szóval partról lenne az igazi

  2015. május 31. vasárnap - 23:37

  • Viktor! Kökény tele van kis csukákkal…játszani jó nagyon!

   2015. június 21. vasárnap - 06:38

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s