… pergetőbottal és horgászkajakkal

Joca Lake: Nyár

Vajdaság, Szerbia, csukák földje. Négy éjszaka, két évszak. Túrabeszámoló képekkel nem csak horgászoknak – első rész!

Joca Lake: Nyár

Társaságunk hosszú ideje minden évben összehoz egy hosszabb horgásztúrát. Elsődleges célunk ilyenkor a kikapcsolódás, a munkától való elszakadás. Persze a horgászatot sem hanyagoljuk, de a mai okostelefonok világában nincs is jobb érzés annál, amikor nap végén még bőven harminc százalék felett van az akksi töltöttsége az átirányításoknak és az adatkapcsolatok letiltásának köszönhetően. És akkor lássuk mi is történik, amikor a városi népek (abból viszont a jóféle) kijut az utolsó betoncsíkon is túlra: Idei túránk célpontja Joca tava (Jezero Joca).

Háromfős csapatunk idén kiegészült Dávid Zolival, aki amellett, hogy ismeri a helyet, bírja is az ottani nyelvet. Ez már a túra szervezésekor is nagy előny volt, mondhatni kulcskompetencia, ugyanis Joca, a tótulaj e-mailre nem válaszol, a telefont ritkán veszi csak fel, viszont legalább nem beszél máshogy, csak szerbül. Zoliról persze az is kiderült, hogy tapasztalt tiszai pergető, horgászvezető, és műcsali gyártó (MZ Lures), és nem mellesleg egy rendkívül kiegyensúlyozott horgásztárs.

A karaván Pécsről – Zoliért kitérve – jó hat óra alatt tette meg az utat a tóig. Ebből az utolsó négy kilóméter egy óra volt. A kánikula ellenére az előző hetek esőzései meghagyták nyomaikat a tóhoz vezető nyári úton.

Road to Joca Lake

Road to Joca Lake

Mi meg ugye a legalkalmasabb vasakkal jöttünk: egy turnébusz és egy városi szedán rajta egy kajak. Képek!

DSC_0329

Road to Jezero Joca

IMG_20140602_075533

A szedán itt még simán fene-se-érti-hogy, de átment, a problémát egy másik dagonya jelentette, de végül egyszerűen csak kikerültem.

Off road to Joca Lake

 

De végül kiértünk, és mielőtt sátrat vertünk volna, kinyitottunk ezt-azt:

Megérkeztünk

A tavon napi két-három órát van csak áram, ezért az akksikat csak a faluban lehet tölteni, mondanom sem kell, hogy a ki- és bedagonyázás értékes horgászidőt vett volna el. A csirkehúsokat is buktuk, mert pác nélkül csak a kutyáknak mertük odaadni. A helyi körülményekről még annyit, hogy a tavon biológiai lebontású WC működik…a bokrok mögött, némi combmunkával kiegészítve.

Bár a májusi kánikula harminc fok fölé is emelte a napon a hőmérsékletet, és a helyiek elmondása szerint jó ideje nem eszik a csuka, lassan itt a délutáni pergetés ideje. Két csónakot kaptunk meg persze a kajak is ott volt. Az egyik csónakhoz kaptunk elektromotort és hoztunk egy valagra való akkumulátort, a másik csónakhoz pedig B&i-tól kaptunk kölcsön egy Yamahát, ami nélkül gyakorlatilag meg lettünk volna lőve.

Hajóvonat/Hajóvonta

Az első etapot a frissen vágott nádas felett kezdtük, ki-ki a saját elgondolása alapján. A tó nagy részére egyébként is jellemző, hogy 30-60 centi szabad vízoszlopot 30-60 centi nádtorzsa követ, persze egy két töréssel azért kiegészítve.

Frissen vágott nádmező

A vízen egyébként a korábban átbújt netes fotók alapján spinnerbait és jerk csalik válhatnak be igazán. Ezért én is egy Slidert húzok a nádmező felett.

Joca Lake - Summer / Nyár

Rángathattam én bárhol és bárhogyan a lengyelek kárászmintás csaliját, az első kapás mégis beesőre jött egy vékony nádfal előtt.

Nyári csuka / Summer pike @ Joca Lake

Egyen méret, az ilyen otthon már szépnek számít, de itt csak amolyan egyenméret. A tórekord 20 kiló és egy pici. Persze behörögtem rendesen, újra erőre kaptam, de délután már nem jött semmi. Nekem sem és a többieknek sem. Hiába, mondták, hogy nem rágják mostanában.

Tökös

Kora este kimotoroztunk egy hátsó részre, ahol szintén ágak-bogak között kerestük a csukákat, de semmi nem hatott rájuk. Üres maradt a szák is.

Üres szák / Empty net

A táborig motoroztunk egy jót, majd nekiálltunk a “bojlizásnak”

Chill out

Esti nádas

Sunset / Naplemente @ Joca Lake

“Bojlizás”: igazából nem is bojlival műveljük, hanem kaukázusi kefirrel erjesztett kemény kukoricával. Azért hívjuk bojlizásnak, mert fix helyeket etetünk, bojlis előkét használunk egy 100 grammos ólommal, és az ágason csipogós kapásjelző van kúszómajommal. Ennyi. Egy ólom, egy horog és öt szem keménykukorica, esetleg egy-két sárga hungarocell golyó. Még csak nem is hordjuk be, mert abból meg ez lesz:

Nem bírtunk a csónakmotorral

Ez nem rocket science…ez “bojlizás”…olyannyira nem bonyolítjuk, hogy én konkrétam öregapám két Germina Standardját használom. És hogy mennyire voltunk eredményesek? Mindent elárulnak ezek a halak.

Ponty / Carp @ Joca Lake

Amur / Grass Carp @ Joca Lake

Amur / Grass Carp @ Joca Lake

Kevés a takarmányhal, az viszont felveszi a hat szem kukoricát is.

Amin kapás volt egyszer, azt vissza se dobtuk. A túra alatt így összesen nyolc pontyot vagy amurt fogtunk…ráadásul a jobbakból.

Másnap egész nap dobáltunk, teljesen feleslegesen. A kánikula miatt valószínű az összes csuka a 400 hektár felét elfedő tökösben és nádasban húzta meg magát. Ellenben az amurok. Majd felborították a kajakot.

Amúrok a kis vízben
Még amúrok

Zoli még azt is bevállalta, hogy nádszálat tesz a multiorsós cucca végére. Én pedig behoztam az öreg Germinákat úszós cuccal.

Casting bot, multiorsó...irány amurozni

Amuros szerelék

Amurra várva

Nádi pontyozás kajakból

A táborunk szomszédjában más módját választották a kánikulai kapástalan idő elütésének. Az eset előtt találkoztunk az ipsével: 50 év körüli fogatlan fickó volt egy korához illő asszonykával. Tudnak élni, noh…(kattints a képre a nagyobb felbontásért)

Szopás ez a kapáscsend

De végül persze csak bementünk pergetni is. A habosra vert vízből aznap csak Áron tudott kiszedni egyet a mélyen az ágak között ejtegetett bokorugró Minnow Spoonnal.

LR_IMG_1016-1

Megérkezett a hidegfront előszele

Estére pedig már a gomolyfelhőket is felváltotta egy vékony, de egybefüggő felhőtakaró, ami a túra második felére nézve jó előjelnek tűnt, de arról majd a következő bejegyzésben.

Végre beborult

3 hozzászólás

  1. B&i

    Jajmár nemár!!
    hányat kell még aludni?

    2014. június 3. kedd - 13:00

  2. Visszajelzés: Joca Lake: Ősz | Kisgyerek a vízparton

A peca összehozza a népeket! Most szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s